Informatieve bijeenkomst voor gastgezinnen van Oekraïense vluchtelingen

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Op maandag 11 april vond er een informatiebijeenkomst plaats voor gastgezinnen van Oekraïense vluchtelingen, georganiseerd door Taskforce Vluchtelingen Zoetermeer en Stichting Piëzo gezamenlijk. Ook de Gemeente Zoetermeer was aanwezig.

De avond begon met een prachtige voordracht van Olga, een gevluchte Oekraïense volkszangeres. Zij heeft een Oekraïens lied ten gehore gebracht om de gastgezinnen te bedanken voor hun gastvrijheid. Daarna volgde een terugblik door René Bos, coördinator en initiatiefnemer bij de Taskforce, op de afgelopen maand waarin de hulp aan de Oekraïense vluchtelingen een vliegende start heeft genomen. Er is in korte tijd veel werk verzet. Er is goed en nauw samengewerkt door de verschillende organisaties. Vele vrijwilligers hebben zich hierbij ingezet, waaronder ook de gastgezinnen.

Taskforce Vluchtelingen Zoetermeer heeft de gastgezinnen in het zonnetje gezet. De projectleider van de gemeente Zoetermeer heeft veel vragen kunnen beantwoorden van gastgezinnen en gaf aan dat het, dankzij de inzet van gastgezinnen en een goede samenwerking, gelukt is om de Oekraïense vluchtelingen zo snel op te vangen in Zoetermeer. Daarna heeft Stichting Piëzo informatie gegeven over de taallessen die zij voor de vluchtelingen heeft opgezet. Ook begeleidt Piëzo kinderen naar scholen en zet Oekraïens/Russisch sprekende bezoekmannen en bezoekvrouwen in om te ondersteunen bij gesprekken.

Oekraïense bezoekvrouw Olena heeft haar ervaringen gedeeld over haar komst in Nederland en heeft tips over haar cultuur gegeven aan de gastgezinnen. Tijdens de avond kwamen er verhalen los bij de gastgezinnen over hun ervaringen met hun gasten. Ter afsluiting vertelde Gerda Griffioen van Stichting Present over het ontmoetings- en activiteitencentrum dat in de Pelgrim is opgezet aan de Frans Halsstraat nummer 1. Na afloop was er gelegenheid om na te praten met elkaar. Niet alleen wij kunnen terugkijken op een geslaagde avond. Uit de feedback van de gastgezinnen kunnen we concluderen dat het ook voor hen een geslaagde en waardevolle avond was.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen