Samenwerken aan een veiliger Zoetermeer

Foto: Politie Zoetermeer

De gemeente Zoetermeer wil zich de komende vier jaar richten op de aanpak van extremisme en radicalisering, ondermijning, problematische jeugdgroepen en ingrijpende delicten zoals (huiselijk) geweld, woninginbraken, overvallen en straatroven. Dat worden de speerpunten van het veiligheidsbeleid, als de gemeenteraad daarmee instemt.

Burgemeester Aptroot: ‘Om dit aan te pakken is samenwerking met alle professionele veiligheidspartners ontzettend belangrijk. Ik vraag ook inwoners en ondernemers om met ons mee te denken en om zich samen met ons in te zetten voor het verbeteren van de veiligheid in de wijk en in de stad. Zoetermeer is de afgelopen jaren veiliger geworden. Maar dat betekent niet dat we stil gaan zitten. We willen de veiligheid steeds verder verbeteren.’

Zoetermeer zet al stevig in op de genoemde speerpunten. Zo werken veiligheidspartners intensief samen in de aanpak van problematische jeugdgroepen. Er zijn voorlichtings- en subsidieacties gehouden om woninginbraken tegen te gaan. Dit jaar startte de gemeente met de intensivering van de aanpak van ondermijning. Bij ondermijning gaat het om het zoveel mogelijk tegengaan van georganiseerde misdaad waarbij de onderwereld zich mengt met bovenwereld. Voorbeelden zijn hennepteelt/drugshandel, heling, fraude en witwassen. Bij radicalisering gaat het om preventie in brede zin. In eerdere jaren werd geprobeerd te voorkomen dat mensen naar strijdgebieden vertrokken, nu ligt het accent meer op het begeleiden van terugkeerders uit die gebieden.

In de wijk

Aan veiligheid wordt in de wijk gewerkt, daar worden de problemen aangepakt. Er worden duidelijke regels gesteld en strenger gehandhaafd. Daarnaast is preventie het uitgangspunt. Door aan de voorkant in te grijpen kunnen onveilige situaties worden voorkomen. In de afgelopen jaren is de relatie tussen veiligheid en zorg steeds sterker geworden. Als potentiƫle criminelen aan werk worden geholpen worden of een opleiding doen, kan dat de betrokkenen op het rechte pad houden.

Denk mee!

De gemeente vraagt haar inwoners mee te denken om zo het veiligheidsbeleid te verbeteren. Vanaf maandag 9 juli kunnen zij via doemee.zoetermeer.nl reageren op de speerpunten van het veiligheidsbeleid en aangeven wat zij belangrijk vinden op het gebied van veiligheid. De reacties nemen burgemeester en wethouders, daar waar mogelijk, mee in het voorstel, dat zij aan de gemeenteraad doen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen