Wat zijn HD beveiligingscamera’s?

Foto: CC0

Als je ooit een beveiligingscamera hebt gekocht, heb je misschien gezien dat camera’s werden geadverteerd als HD (high-definition) of FULL HD. De term HD kan voor sommige mensen verwarrend zijn, omdat ze niet precies weten wat een camera high-definition maakt. Verwijst HD naar een specifiek type camera of zomaar een camera met een goede resolutie? Als je dezelfde vragen hebt gesteld, blijf dan lezen.

MP versus HD-beveiligingscamera’s

De beeldresolutie van elke camera kan worden bepaald door uit hoeveel pixels elk beeld bestaat. Camera’s met een hogere resolutie hebben meer pixels, wat betekent dat hun beelden er helderder en scherper uitzien. Camera’s met een lagere resolutie hebben minder pixels en produceren beelden die er wazig uitzien. Resolutie kan worden gemeten in megapixels (MP) of het aantal pixels (p) in de hoogte. Om het totale aantal pixels te berekenen, vermenigvuldigt u de breedte met de hoogte. Een 2MP-camera heeft bijvoorbeeld een breedte van 1920p en een hoogte van 1080p. Als je de twee cijfers met elkaar vermenigvuldigt, krijg je in totaal 2.073.600p. Dit cijfer is ongeveer 2 miljoen pixels of 2 megapixels, dus deze camera heeft een resolutie van 2 MP of 1080p, want dat is hoeveel pixels er in de hoogte zijn.

Nu we weten wat MP betekent, hoe past HD hierin? Zoals eerder vermeld, bestaat elke foto uit pixels. MP-camera’s verwijzen naar camera’s met ten minste 1 miljoen pixels of 1 MP. Vanaf nu is de hoogste MP die bestaat 8 MP. HD-beveiligingscamera’s zijn een subset van MP. HD verwijst alleen naar beveiligingscamera’s met een resolutie van 720p (1MP) of 1080p (2MP). Er zijn enkele fabrikanten die elke camera met een hoge resolutie als HD bestempelen, maar deze term is meestal alleen voor die 2 resoluties gereserveerd. Niet elke MP-camera is HD, maar alle HD-beveiligingscamera’s zijn MP omdat ze allemaal voldoen aan de criteria van minimaal 1 MP.

HD analoge camerasystemen

Een belangrijk ding om op te merken is dat de term HD meestal wordt geassocieerd met analoge systemen in plaats van IP camera’s. In het verleden werd de resolutie van analoge camera’s gemeten aan de hand van het aantal horizontale lijnen op het beeld, TVL genaamd. Toen IP-camera’s werden ontwikkeld, was hun belangrijkste voordeel dat ze in MP konden opnemen, wat hogere resoluties en helderdere beelden betekende. Maar naarmate de technologie vorderde, konden fabrikanten nieuwe HD-camera’s produceren, dit waren analoge camera’s die opnamen maakten in 720p (1MP) of 1080p (2MP).

Dankzij de ontwikkeling van HD zijn analoge camera’s nu vergelijkbaar met sommige IP-camera’s als het gaat om beeldresolutie. Hierdoor hoeven mensen niet meer te kiezen tussen een eenvoudig analoog systeem met lage resolutie of een ingewikkeld IP-systeem met hoge resolutie. HD is het beste van twee werelden; het combineert een hoge resolutie met de eenvoud van analoge systemen.

Opzoek naar een betaalbare camerasysteem?

Avicam is gevestigd in Zoetermeer en heeft een ruim assortiment aan analoge en IP camerasystemen. Je kunt kiezen uit kant en klare systemen maar Avicam kan ook op maat leveren. Kijk op de website voor meer informatie.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: Avicam

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen