Quinten (17) slaagt summa cum laude voor vwo ‘Het kan altijd beter’

Quinten tekent zijn diploma.
Quinten tekent zijn diploma.
Foto: Oranje Nassau College

Vrijdag 2 juli hoorde Quinten de Gruijter (17) van zijn mentor van het Oranje Nassau College (ONC) Parkdreef dat hij summa cum laude is geslaagd voor het vwo.

Hij haalde voor maar liefst veertien vakken een negen. Hij herkanste nog twee vakken om zijn cijfers op te halen. “Want het kan altijd beter”, aldus Quinten.

Het is voor het eerst dat een leerling van ONC Parkdreef ‘met de hoogste lof’ slaagt. Bij summa cum laude is het gemiddelde van alle vakken een negen of hoger. Met veertien negens, een acht en een tien, voldeed hij hier ruimschoots aan. “Voor natuurkunde stond ik eerst een 9,45. Dat wordt op je eindlijst een negen. Door te herkansen heb ik nu een tien. Wiskunde had ik de eerste keer onder mijn niveau gemaakt. Ik heb dit cijfer weten op te halen van een 8,9 naar een 9,2, maar daar ben ik eigenlijk nog steeds niet tevreden over.”

Veel interesses

Quinten kan goed leren, maar zit niet alleen met zijn neus in de boeken. Hij doet aan drakenbootvaren, wielrennen en hardlopen. Hij is actief bij een politieke partij en spreekt graag met vrienden af. Ook op school maakte hij tijd voor extra activiteiten. Hij genoot van de sportklas, ging verschillende keren op uitwisseling en zat in het ONC debatteam. Tijdens het Lagerhuis Debattoernooi werd hij zelfs benoemd tot beste speecher van Zuid-Holland. Ook was hij jarenlang klassenvertegenwoordiger en lid van de MR. “Tijdens mijn hele schooltijd was het mogelijk om activiteiten te ondernemen die niet alleen met leren te maken hadden. Hierdoor heb ik me, los van het focussen op het halen van hoge cijfers, ook in de breedte kunnen ontwikkelen.”

Quinten de Gruijter met zijn diploma.

Eerste Pre-vwo’er

Docenten van ONC Parkdreef hebben lang van Quintens aanwezigheid in de klas mogen genieten. Hij was de eerste leerling die meedeed aan het programma Pre-vwo. Vanuit groep 6 op de basisschool volgde hij Engels en wiskunde in klas 1 vwo op het ONC. “Dat was ideaal”, vertelt Quinten. “Ik was er sociaal nog helemaal niet klaar voor om naar de middelbare school te gaan. Met Pre-vwo kon ik met mijn vrienden in de klas op de basisschool blijven zonder dat ik me ging vervelen.”

Quinten tekent zijn diploma.

Dubbele bachelor

Nu gaat Quinten toch echt afscheid nemen van het ONC. Dinsdag 6 juli heeft hij zijn diploma in ontvangst genomen. Na de zomervakantie gaat hij studeren: een dubbele bachelor economie en econometrie in het Engels aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Quinten: “Ik heb er heel veel zin in maar ik ga het ONC wel missen. Ik heb het er altijd super naar mijn zin gehad.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen