Resultaten enquête Fietsersbond over de Fietsvisie Zoetermeer

Foto: pixabay.com

De eerste resultaten van de enquête Fietsvisie van de Fietsersbond afdeling Zoetermeer zijn bekend gemaakt. Deze enquête had het doel om het beleid in- en rondom Zoetermeer te willen beïnvloeden. De fietsersbond wil de resultaten voor de fietser terug zien in de aanstaande gemeentelijke Omgevingsvisie.

Wat in de antwoorden direct opvalt zijn de vele zorgen voor veilige, goede en autoluwe fietsroutes. Dit is vooral gericht op veilige fietsroutes naar zowel basis- als hogere scholen. Deze wens wordt versterkt door de roep om een veilige en comfortabele inrichting van de schoolomgeving voor zowel de fietser als de wandelaar.

Binnen Zoetermeer blijkt over het algemeen dat fietsen de snelste manier is om je te verplaatsen. Fietsen is bovendien gezond vanwege het bewegen, maar de effecten van luchtvervuiling baart wel veel zorgen. Verder blijkt dat veel mensen zich storen aan de te hoge snelheid van het gemotoriseerd verkeer in de stad. De overgangen van fietspaden naar gemengd verkeer zijn ook benoemd als knelpunten.

De overvolle fietspaden zijn door de gebruikers met verschillende snelheden een probleem. De grote snelheidsverschillen worden door fietsers als gevaarlijk beschouwd. Deze constatering komt overeen met het wetenschappelijk onderzoek (Sweco) naar de drukke fietspaden, die middelbare scholieren gebruiken op weg naar school. In Zoetermeer voldoet 87% van de fietspaden niet aan de vereiste breedte. Op dat vlak scoren de fietspaden niet voldoende.

Om de resultaten verder te kunnen verwerken maar ook aan de slag te gaan met deze bevindingen voor de middellange- en lange termijn heeft een aantal enthousiastelingen aangegeven bereid te zijn hiermee verder als vrijwilliger te willen gaan. Een werkgroep is gevormd om een aantal belangrijke issues op te pakken. De onderwerpen die opgepakt worden zijn:

  • Onbereikbaarheid fietsenstalling Station Oost.
  • Projectontwikkelingen Eerste Stationsstraat (zorg om verkeersveiligheid langzaam verkeer directe omgeving).
  • Het verder en op uniforme wijze verbeteren wegmarkering en bewegwijzering van fietspaden (rode kleur).
  • Herinrichting omgeving Binnenpark met bouwplannen De Sniep, bezorgdheid om toename van vooral gemotoriseerd verkeer met naar verwachting dermate verslechtering voor fietsers richting basisschool Prinses Margrietschool en overig langzaam verkeer als fietser en voetganger.
  • Verdere uitbouw sociaal veiliger nachtnet voor de fietser.
  • Herinrichten en waar nodig verbreden fietspaden.

“Nieuwe vrijwilligers, aanbevelingen en/of suggesties blijven van harte welkom.”, aldus de Fietsbond.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen