Toekomst van zorg in Zoetermeer

Foto: Zoetermeer 2.0

Deze week vond een belangrijke bijeenkomst plaats voor de toekomst voor zorg en welzijn in Zoetermeer.

Ruim 90 professionals uit de zorg, bestuurders en directeuren uit 16 organisaties gingen -volledig online- met elkaar in gesprek over de toekomst van de zorg in het algemeen en specifiek over de acute, chronische en oncologische zorg. De bijeenkomst leverde ontzettend veel waardevolle ideeën voor verbeteringen op. “De juiste zorg op de juiste plek, dat kan alleen maar samen,” verklaarde wethouder Ingeborg ter Laak in een openingsvideo. “Dat hebben we nodig om de zorg voor de inwoners van Zoetermeer ook in de toekomst te kunnen garanderen. Ik ben vol vertrouwen dat we dit met de toewijding en expertise van deze zorgprofessionals kunnen realiseren.”

Flinke uitdaging

“De regio Zoetermeer staat de komende jaren voor een flinke uitdaging. De regio vergrijst, sneller nog dan de rest van Nederland, waardoor de vraag naar zorg en welzijn enorm toeneemt,” licht Jeroen van den Oever, een van de initiatiefnemers en directeur van Fundis toe. “En terwijl de vraag naar zorg zo exponentieel groeit, hebben we aan de andere kant te maken met een arbeidsmarkt die op zijn best gelijk blijft.” Deelnemers aan de bijeenkomst onderzochten samen fundamentele oplossingen voor de toekomst. Van den Oever: “We moeten niet kijken binnen de muren van één zorgorganisatie maar naar de hele keten van zorgprocessen. Samen moeten we de zorg opnieuw uitvinden en zijn we in staat om het slimmer en efficiënter te doen.”

Visie op de toekomst

“Fantastisch dat zo’n grote groep zorgprofessionals tijd heeft vrijgemaakt om na te denken over hoe we samen de zorg voor morgen in Zoetermeer gaan inrichten,” zegt Heleen van Nispen, programmadirecteur Zoetermeer 2.0, de voorlopige werktitel. Deelnemers waren huisartsen, medisch specialisten, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, psychiaters, psychologen, specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundig specialisten, verloskundigen, apothekers, diëtisten, bestuurders, directeuren, beleidsadviseurs, zorgverzekeraars en de gemeente Zoetermeer. Van Nispen: “Samen willen we de zorg voor iedere Zoetermeerder dichtbij organiseren en voor iedereen toegankelijk en betaalbaar houden. Nu en in de toekomst.”

Voorbeeld voor Nederland

Vernieuwing in de zorg is noodzakelijk en Zoetermeer wil een voorbeeld zijn van hoe de zorg in Nederland anders georganiseerd kan worden. “Als regio hebben we veel ervaring met projecten en programma’s in de verbetering van zorg,” vertelt Van Nispen. “En er is een goede samenwerking tussen de eerstelijnszorg zorg, het LangeLand ziekenhuis, de ouderenzorg, revalidatie, psychiatrie, welzijnsaanbieders, de GGZ, zorgverzekeraars en de gemeente. Als de zorg ergens kan vernieuwen, dan is het in Zoetermeer.”

De komende weken en maanden volgen er meer bijeenkomsten en dialogen met inwoners, patiënten en cliënten en professionals uit andere organisaties. Een verslag van de bijeenkomst is te vinden op Zoetermeer 2.0. Ook een bijdrage leveren? Mail naar [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen