Voornemen fusie SSVOZ met Lucas Onderwijs

Wethouder Idema
Wethouder Idema
Foto: Gemeente Zoetermeer

Stichting Stedelijk Voortgezet Onderwijs Zoetermeer (SSVOZ) wordt per 1 januari 2021 onderdeel van Lucas Onderwijs, dat is de intentie van beide schoolbesturen.

Dit werd vandaag bekend gemaakt. Op 12 oktober worden de plannen besproken in de gemeenteraad met de vraag in te stemmen met onder andere een noodzakelijke eenmalige financiële bijdrage van 2,75 miljoen en vervroegde nieuwbouw voor het vmbo. Als alle betrokken gremia instemmen, dan wordt de fusie geëffectueerd per 1 januari 2021.

Goed onderwijs voor iedereen

Een fusie tussen SSVOZ en Lucas Onderwijs zorgt voor continuïteit van onderwijs in de regio. Interim bestuurder SSVOZ Koos van den IJssel: ‘We hebben ruim 1550 leerlingen en zij verdienen het beste onderwijs dat er is. In Lucas Onderwijs hebben we een betrouwbare en professionele organisatie gevonden die precies dat kan bieden. Voor onze scholen, leerlingen en ouders is dit de allerbeste stap voorwaarts.’ Voorzitter CvB Lucas Onderwijs Ewald van Vliet beaamt de visie van van den IJssel: ‘We hebben grondig onderzocht of we goede partners zouden zijn. Wij hebben in huis wat er nodig is om de scholen van SSVOZ een kwaliteitsimpuls te geven en continuïteit van het openbaar onderwijs te waarborgen. Voor Lucas Onderwijs past deze fusie naadloos in de invulling van het regionale karakter van het bestuur.’ SSVOZ verkeert in financieel zwaar weer en aanmeldingen van leerlingen blijven achter.

Een eerdere bezuinigingsronde bracht niet de oplossing die nodig was voor een gunstig toekomstscenario. SSVOZ heeft daarom een partner gezocht voor een bestuursoverdracht.

Haalbaarheidsonderzoek

De huidige financiële positie van SSVOZ is zwak, exploitatielasten zijn hoog en er is veel achterstallig onderhoud. Ook de reserveringen voor personele lasten zijn onvoldoende. Bij de reorganisatie werd eerder 42 fte van de 186 fte bezuinigd. Dat bleek onvoldoende om te kunnen voortbestaan. Wethouder Onderwijs en Economie Jan Iedema: ‘Het is in ieders belang dat er een kwalitatief goed aanbod van openbaar onderwijs blijft voor onze Zoetermeerse leerlingen. Vanuit onze maatschappelijk verantwoordelijkheid, maakten we afspraken over een eenmalige financiële bijdrage van de gemeente en over het investeren in nieuwbouw voor het vmbo.’ Er komt nieuwbouw voor het vmbo, het Praktijkonderwijs verhuist terug naar de J.W. Paltelaan en krijgt daarmee opnieuw een eigen plek. De juist opgerichte MAVO Zoetermeer sluit als zelfstandige school en gaat over naar Picasso Lyceum. Van Vliet: ‘Een zure boodschap voor het schoolteam en voor leerlingen en ouders, maar een onvermijdelijke beslissing.’ Het haalbaarheidsonderzoek spreekt verder over de potentie van de scholen en de professionaliteit van de schoolteams. Van Vliet: ‘We gaan investeren in duidelijke en aantrekkelijke profielen voor leerlingen en ouders. Ook de huisvesting pakken we aan. Het draagvlak onder de schoolteams is groot en alle betrokkenen zijn enthousiast om aan de slag te gaan.’

Over Lucas Onderwijs

Lucas Onderwijs is een stichting van scholen met 46 scholen voor basisonderwijs, 7 voor speciaal onderwijs en 26 locaties voor voortgezet onderwijs in Den Haag, Rijswijk, Leidschendam/Voorburg, Westland, Delft, Nootdorp en Pijnacker.

Over Stichting SVOZ

De Stichting Stedelijk Voortgezet Onderwijs Zoetermeer (SSVOZ) is verantwoordelijk voor het openbaar voortgezet onderwijs in Zoetermeer. De Stichting omvat het Picasso Lyceum, MAVO Zoetermeer, Beroepscollege Zoetermeer VMBO en Beroepscollege Zoetermeer Praktijk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen