Roos blogt: Goed bezig!

Foto: Freddy Blommers

We zijn al meer dan een maand bezig met de 100-100-100 Chalenge. Een mooi moment om jullie onze afvalmeter eens te laten zien.

Afvalmeter

2016-04-20 (2)

Je ziet een dalende lijn en met mijn 2,7 kg zit ik nog steeds ver onder het landelijk of regionaal gemiddelde. Zichtbaar is ook dat ik ruim 1 kilo boven de gemiddelde zit van de meeste deelnemers. Nou neemt de meter niet het aantal personen per huishouden mee en dus worden wij mee vergeleken in bijvoorbeeld 2 persoonshuishoudens. De stijging deze week had alles te maken met een verjaardag en hoewel we keurig al het inpakpapier netjes hebben weg gebracht geeft het toch extra afval.

Papier en verpakkingsmateriaal

PhotoGrid_1461135252971

Wel blijkt op zo’n dag hoeveel papier werk er op zo’n dag gebruikt wordt, niet alleen inpakpapier maar ook verpakkingsmateriaal geeft een enorme berg aan afval. Naast het afval vind ik het vaak zo zonde dat alles nieuw gekocht wordt en je kind er vaak maar een periode mee speelt. Wij maken dan ook dankbaar gebruik van Marktplaats voor dit soort dingen. Onze 4 jarige dochter wil graag de barbie camper en zo bespaarde we maar liefst € 65,-. Kleding, speelgoed en andere bruikbare artikelen geef ik het liefst door of koop of verkoop ik zelf tweedehands. Uiteraard om kosten te besparen maar vooral omdat we zelf wat meer willen minimaliseren en niet alles maar nieuw willen aanschaffen. Het geeft ons een goed gevoel dat we andere, ons zelf en onze wereld hier blij mee maken. Ik blijf dus gewoon trots op onze afval meter al merk dat ik nog lang niet zo bewust duurzaam denk als andere deelnemers. Want tja wat is duurzamer?

Antwoorden zoals onderstaand laten mij nadenken over dingen waar ik hiervoor echt niet over nadacht.

“Ik ging vanmiddag tomatensaus koken, van 2 oude tomaten en een blikje tomaten. Toen bedacht ik me dat ik losse tomaten zou kunnen nemen in plaats van een blikje. Maar, ….. ik denk dat een blikje tomaten op dit moment duurzamer is dan losse verse tomaten, want die komen uit de gestookte kas of erger met het vliegtuig naar Nederland. Dat is dus een dilemma, 0% afval is niet altijd duurzamer…….”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen