Roos blogt: scheiden is al de gewoonte

Het afvalscheiden is inmiddels in huize Vial de gewoonte. Zelfs op de andere etage’s wordt nagedacht over waar het afval hoort. Plastic lege flessen wasmiddel gaan gelijk mee naar beneden en de lege wc rollen idem dito. Met een kleuter in huis is het ook erg leuk om afval te recyclen, lege yoghurt potten moeten worden afgewassen en zijn emmertjes voor aan het strand. Een lege doos wordt driftig beschilderd om daar een robot pak van te maken.

Ruimtepak
Robotpak

In de challenge ging het deze week over afval voorkomen en ik merk dat ik ook daar steeds bewuster mee bezig ben. Zoals ik vorige week al schreef doe ik dit al bij mijn groenten en fruit en ben ik kritisch waar ik dit koop. Want waarom zit er een extra plastic zakje over mijn bleekselderij? Ik denk dat hier ook een groot deel van het afval probleem zit, alles wordt tegenwoordig maar verpakt verkocht en in sommige gevallen nog driedubbel ook.

Kopen in webshops

Zelf valt mij ook op dat internet bestellingen vaak veel afval oplevert. Zo bestelde ik van de week een glazen rietje die verpakt zat in een grote doos met allerlei andere doosjes om ervoor te zorgen dat het product heel aan kwam.

Gezondheid

Ik merk wel dat mijn motivatie om minder afval te creëren in eerste instantie samen hangt met onze eigen gezondheid. Het bovengenoemde glazen rietje koop ik in eerste instantie omdat ik niet de schade wil ondervinden van het drinken uit plastic en dat het minder afval produceert vind ik een bijkomend voordeel. Shampoo en andere verzorgingsproducten heb ik o.a. van de lush. De shampoo bars daar zijn bijvoorbeeld geweldig en goed voor mens, dier en dus het milieu omdat er geen verpakking omheen zit.

Producten met een potje

De producten waar wel een potje omheen zit zijn te gebruiken als statiegeld want bij inlevering van 5 lege potjes krijg je een potje met een gevuld product ervoor terug. Dit motiveert om je potje niet achteloos weg te gooien maar te bewaren. Zo kwam ik afgelopen zaterdag in aanraking met de bee’s wrap een doek van bijenwas die je voor allerlei producten kan gebruiken als vervanger voor huishoudfolie of aluminium folie.

Goed verpakt
Goed verpakt

Dit soort producten trekken mij enorm aan omdat ik liever niet wil dat mijn producten in aanraking komen met extra plastic of aluminium en daarnaast dus weer afval bespaart.

Na 110 dagen?

In de challenge zitten fanatieke afvalreduceerders. Zelf je alleseiniger maken van een halve fles azijn, half water en citroen zou ik nog wel kunnen doen. Maar of ik mijzelf nou met glazen uitgekookte potjes naar de winkel zie gaan zoals in het bijgaande filmpje? Ik weet het niet. Misschien na 100 dagen?

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen