Lerares wiskunde betrokken bij Kenia

Foto: Betty Straatman

Na berichtgeving op onze site nam Betty Straatman (bij velen waarschijnlijk bekend als Lerares Wiskunde) contact op met onze redactie. Ze steunt het initiatief waaraan wij aandacht schonken en dit contact blijkt een mooie gelegenheid om dat project nader uit te lichten.

Betty Straatman

Hoe lang bent u al betrokken bij het project?

Ik ben al sinds ik leerkracht was op het Adelbert College betrokken bij dit project. Ben eerst tussen 2001 en 2009 acht keer mee geweest als begeleider van groepen leerlingen die meegingen naar Kenia die de projecten bezochten van de stichting Adelbert helpt Kenia. Dat deed ik tot de school stopte met het sponsoren van dat project.

Was dat ook het einde van uw betrokkenheid?

Integendeel. Toen de school stopte met sponsoren ben ik samen met een collega gestart met de stichting Wassenaar steunt Afrika. Na vijf jaar vertrokken drie bestuursleden na een grote actie voor Wandelen voor Water. Samen met de heer Bas Donk en vier nieuwe bestuursleden ben ik doorgegaan. Intussen ging ik ook met pensioen. Ik was niet meer economisch verbonden met Wassenaar. De naam van de stichting hebben we veranderd in Stichting Watoto Kenya.

Wat steunt de Stichting Watoto Kenya precies?

De twee scholen die we steunen in Kenia zijn de Mahuruni en de Menzamwenye. Deze scholen zijn nu voorzien van een goed wateropvang systeem, hebben goede latrines, een schoolbibliotheek , groentetuin met eenvoudige irrigatie enzovoorts. Mijn man en ik gaan er ieder jaar minstens een keer naar toe en helpen waar kan. Wij hebben ons aangesloten bij Tenda Pamoja, samen met zo’n vijftien andere stichtingen waardoor we krachten kunnen bundelen, gezamenlijk twee mensen uit Kenia in dienst hebben en sinds begin van het jaar ook door de regering zijn gecertificeerd als officiele NGO in Kenia.

Uw man speelt ook een rol?

Voor deze overkoepelende stichting is mijn man de coördinator van alle water- en bouwprojecten. Wij bezoeken tijdens ons verblijf dus veel meer scholen dan de twee bij Watoto Kenya. We zijn net terug. Deze keer ook gezorgd dat een school buiten ons project geld krijgt voor schoolmaaltijden door een oproep op Facebook. Daarnaast hebben we ook contact gehad met de sponsor om het probleem op die school onder de aandacht te brengen.

Wat zijn urgente problemen?

De shade op de Mahuruni is gebouwd in 2007 of 2008 staat op instorten en moet vervangen worden. We besteden veel geld aan renovatie en onderhoud. op dit moment zijn we bezig met het opknappen van de slaapzaal die in 2009 is geopend. Ook uitbreiden blijft belangrijk. Afgelopen zomer is een tweede slaapzaal voor meisjes geopend op de Menzamwenye middelbare school. De watervoorziening wordt ook verbeterd.

Heeft u sponsors nodig?

De laatste jaren is het moeilijk om sponsoren te vinden maar soms hebben we geluk. Wilde Ganzen legt een derde bij en dat helpt ons om verder te gaan. Sponsors zijn altijd welkom. Het zou heel fijn zijn om meer sponsors te binden. We waarderen het ook dat bijvoorbeeld het Alfrink College ons een cheque overhandigde. Met al die giften kunnen we veel goede dingen doen.

We zoeken dan ook nog scholen die voor ons een actie willen starten zoals ‘Wandelen voor Water’ dat altijd rond WereldWaterdag op 23 maart wordt georganiseerd of een leuke activiteit rond Koningsdag.

 

Lees ook dit bericht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen