Internationaal EU-project voor Zoetermeer

Zoetermeer
Zoetermeer
Foto: Redactie Zoetermeer

De Europese Unie investeert in een project om de biodiversiteit binnen Zoetermeer te vergroten. Het project is een uitwerking van de oproep van de raad1 om levend bamboe bij toe- en afritten bij de A12 te gebruiken. Momenteel wordt er gewerkt aan het verder uitwerken van de plannen voor de Entree van Zoetermeer. Wethouders Paalvast (groen en Duurzaam) en Rosier (verkeer en Vervoer) presenteren het plan vrijdag bij de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH).

BIDIA Zoetermeer neemt deel aan het EU-project BIDIA (Bio Diversity As An International Advantage) dat vorige week is goedgekeurd door het secretariaat van de Europese Commissie. Wethouder Robin Paalvast: “Voor een groene stad als Zoetermeer is het een eer dat de keuze op Zoetermeer is gevallen. Dit zet ons echt op de kaart!”.

Stedenband met Xiamen

Het subsidieproject BIDIA is tot stand gekomen samen met partnergemeente Xiamen in China en vier partnersteden in Frankrijk, Engeland, België en Duitsland.   Binnen het project wordt geëxperimenteerd met gelijkwaardige biotopen in verschillende landen, waarbij onderdelen van biotopen uitwisselbaar worden gemaakt. Dit  houdt bijvoorbeeld in dat dier- en plantensoorten worden overgebracht naar gelijkwaardige biotopen in andere landen om zo de biodiversiteit te vergroten en te versterken. Zoetermeer kan door de stedenband met Xiamen het project zelfs een boven-Europees karakter geven. Het wetenschappelijk onderzoek dat vanuit China wordt gefinancierd gaf bij de Europese Commissie de doorslag.

Levend bamboe en panda’s

Bijzonder is de grote kans, dat Zoetermeer twee pandaberen uit Xiamen mag huisvesten bij de nieuw aan te brengen geluidswal van levend bamboe langs de A12. Dit experiment gaat een jaar duren.  Wethouder Marc Rosier: “We hebben nu met de entree naar de stad vanaf de A12 een echte blikvanger en de uitstraling van de A12-zone wordt er een stuk groener door”.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen