D66: Vaart maken met huisvesting en integratie vluchtelingen

Foto: D66

D66 Zoetermeer houdt de verhoogde vluchtelingeninstroom stevig op de agenda van de Zoetermeerse politiek. Het College van B&W werd met een motie die raadsbreed werd gesteund, opgeroepen tot een snelle en stevige actie. De gemeenteraad heeft besloten de woningvoorraad versneld te vergroten voor het (tijdelijk) huisvesten van zogeheten statushouders, vluchtelingen die hier mogen blijven. Door de uitbreiding van de woningvoorraad worden de bestaande wachtlijsten niet langer

Huisvesting

Volgens recente kranteberichten verloopt de huisvesting van deze statushouders in Zoetermeer echter achter op de planning. Iedere gemeente moet een verplicht aantal statushouders huisvesten. Het is onzeker of dit gaat lukken in Zoetermeer. D66 heeft daar inmiddels ook schriftelijke vragen over gesteld.

D66-raadslid Paul Diederen: “Mensen met een vergunning om in ons land te blijven zijn gescreend en erkend als vluchteling. Wij zijn moreel verplicht hen zo snel en zo goed mogelijk te huisvesten. Alle gemeenten moeten hun steentje bijdragen.”

Integratie

Als vergunninghouders zich vestigen in Zoetermeer, komt er veel op hen af. Naast het leren van Nederlands gaat het over het behalen van het inburgercertificaat, scholing, zorg, en het vinden van een baan. Chantal Kouwenberg (D66): “Als fractie vinden we het belangrijk dat de zelfredzaamheid maximaal wordt bevorderd. We willen niet dat mensen thuis zitten, maar dat ze zo snel mogelijk naar vermogen meedoen in onze samenleving. We vragen het college op dit vlak extra creatief te zijn omdat we van mening zijn dat dit de sleutel is tot succes.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen