Meer reacties op Nashville verklaring

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Vanuit de kerkelijke gemeenschap van Zoetermeer komt een genuanceerde reactie. De politieke partijen zijn voorspelbaar.

De scriba van de Wijkgemeente Oude Kerk omschrijft de verbazing over de verklaring. “Wij hebben, net als vele anderen, vanuit de pers kennis genomen van de verklaring. Momenteel beraden we ons op de inhoud. We betreuren het polariserend effect van de publieke discussie, vanwege de onrust die dit veroorzaakt, ook in onze gemeenschap. De Nashville verklaring heeft geen gevolgen voor onze gastvrijheid; in Christus’ kerk is ieder mens van harte welkom.“. De inhoudelijke reactie van de kerk laat dus even op zich wachten. Dit raakt de interpretatie van de Bijbel en hoe bepaalde teksten te vertalen naar het heden.

De lokale SGP-fractie reageert feller. “Wij zijn van mening dat dit een verklaring is van een groot aantal individuele predikanten uit verschillende kerken, daarmee is het geen politiek document. Wij voelen ons dan ook als partij niet geroepen om hierover een standpunt in te nemen. Niemand van onze fractie of bestuur heeft die verklaring ondertekend.“. Het voorkomen van de naam van de fractievoorzitter in de Tweede Kamer op de lijst ondertekenaars is volgens de fractie onterecht: “Zoals Van der Staaij in diverse media heeft aangegeven heeft hij de verklaring niet ondertekend, maar is zijn naam ten onrechte en onbedoeld op de lijst terecht gekomen.“.

De PVV gebruikt de Nashville-verklaring dubbelzinnig. Enerzijds wijst de PVV het document af: “We hebben de landelijke PVV-lijn aangaande de Nashville-verklaring publiekelijk gesteund. Het mag duidelijk zijn dat de PVV Zoetermeer de Nashville-verklaring afkeurt. De PVV Zoetermeer heeft de LHBTI gemeenschap altijd verdedigd en zal dit blijven doen.“. Anderzijds bagatelliseert de fractie de inhoud: “De islam gaat veel verder dan de Nashville-verklaring. De meest basale islamitische geschriften staan vol met haat en de islam roept op tot geweld tegen homoseksuelen en zelfs tot het doden van homoseksuelen. Het is bijzonder hypocriet dat de rest van de partijen nu aanslaan, maar de islam nooit durven te benoemen. Wij roepen andere partijen op om het grootste gevaar te erkennen: de islam.“. Hierbij vergeet de PVV kennelijk de reacties van de andere partijen op extremisme.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen