Nashville verklaring zorgt voor veel ophef in Nederland

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Het kan je bíjna niet ontgaan zijn, maar het afgelopen weekend is er veel ophef ontstaan over de ondertekening van de Nashville verklaring. Een document waarmee honderden reformatorische en evangelische predikanten en voorgangers zich keren tegen homoseksualiteit.

Het is in principe niets nieuws onder de zon. Het is al jaren duidelijk dat er nog steeds een grote groep mensen is die vinden dat de LHBTI+-gemeenschap onnatuurlijk is en verboden zou moeten zijn. Volgens sommigen is het zelfs een ziekte die te genezen is of een keuze. Toch is de ondertekening van de verklaring een klap in het gezicht en staat het echt zwart op wit wie er tegen mensen is. Want dat is het. Transgenders, homo’s, lesbiënnes, biseksuelen, noem het maar op. Het zijn allemaal mensen. En liefde is liefde, zou je zeggen.

Eerste reacties uit Zoetermeer

D66 heeft via Twitter vanaf het bekend worden van de verklaring in verschillende berichten laten weten dat ze deze verklaring afschuwelijk vinden. Gernand Ekkelenkamp spreekt uit dat het een stap terug is in de emancipatie van LHBT-ers die D66 onaanvaardbaar vindt. D66 vindt het daarnaast heel verdrietig dat LHBT-ers door de ondertekenaars van de Nashville verklaring op deze wijze worden weggezet. Zij zullen ook tijdens hun Nieuwjaarsreceptie deze afkeuring laten blijken. Gernand Ekkelenkamp: “Natuurlijk hebben ook de landelijke kopstukken van D66 zich duidelijk ingezet om ons standpunt duidelijk te maken.

De fractie van LHN schrijft: “De fractie van LHN is het niet eens met de verklaring. Wij kunnen ons hier absoluut niet in vinden.“. Fractievoorzitter Hilbrand Nawijn merkt daarbij echter wel op dat de verklaring wel onder de vrijheid van meningsuiting valt.

Waar veel Colleges van B&W de afgelopen dagen de pers opzochten met een extra dag waarop de LHBTQ-vlag gehesen werd, heeft het college van Zoetermeer dit niet als persmoment gebruikt.

Onze redactie heeft nog niet alle reacties ontvangen en zal andere reacties die wij verwachten komende week ook publiceren.

Ondertekenaars met Zoetermeerse achtergrond

Kunnen we in Zoetermeer zeggen dat de Nashville-verklaring ver van huis is? Dat kunnen we niet zeggen. Uit onderzoek is gebleken dat er onder de mensen die de verklaring hebben ondertekend, twee hebben een (oude) relatie met Zoetermeer. Zij waren in het verleden ‘kandidaat’ in Zoetermeer. Twee andere personen op de lijst hebben een rechtstreekse relatie met de kerkelijke gemeenschap in buurgemeente Benthuizen.

Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Van der Staaij

Het Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart naar de mogelijke strafbaarheid van de Nashville Verklaring. Hoe lang het gaat duren is niet bekend, tot die tijd nemen veel mensen het heft in eigen hand en doen ze aangifte bij het College van de Rechten van de Mens. En hoewel er 250 handtekeningen zijn gezet krijgt vooral Van der Staaij de volle laag, mede doordat hij heeft laten weten volledig achter de verklaring te blijven staan. “De SGP heeft er nooit een geheim van gemaakt te staan voor de Bijbelse noties over huwelijk, gezin en seksualiteit. In lijn daarmee heb ik aangegeven dat ik me kan vinden in de strekking van de Nashvilleverklaring,” zo heeft de partij laten weten.

Onder andere Amsterdam Pride ambassadrice Francis van Broekhuizen heeft aangifte gedaan tegen de partijleider. “Dat hele pamflet is een oproep van toch weer discrimineren van LHBTI’ers”, zegt ze tegen NPO Radio 4. “Ik voelde mij echt gekwetst en heel verdrietig. Je gaat terug in de tijd. Als ambassadeur van de Pride heb ik hiermee een signaal willen afgeven.”

Nashville verklaring

De Nashville verklaring is een document dat jaren geleden is ontstaan in Amerika en wat onlangs vertaald is naar het Nederlands. De verklaring bestaat uit zestien artikelen waar 250 mensen hun handtekeningen onder hebben gezet als teken dat ze er voor de volle honderd procent achter staan. “Jezus heeft gezegd dat Hij is gekomen opdat wij het leven mogen hebben en dat in overvloedige mate. Hij is op ons behoud gericht en niet op ons verderf. Het is om die reden dat wij de volgende betuigingen en ontkenningen aanbieden, in de hoop dat wij hiermee de kerk van Christus dienen en hiermee openlijk getuigenis afleggen van de goede doeleinden die God heeft met de menselijke seksualiteit en die Hij in Zijn Woord heeft geopenbaard,” staat er in het document. Het volledige document lezen? Dat kan op de website van de Nashville Verklaring.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen