Eerste week van de 100-100-100 Challenge zit erop

Foto: Freddy Blommers

De eerste week van de 100-100-100 challenge zit erop. En ik kan je vertellen het scheiden van afval went bijzonder snel en geeft zelfs nog een kick ook.

Doorn in het oog

Op zondag de laatste volle zak uit de prullenbak halen en de papierbak en losse zakjes klaar leggen voor het GFT afval en het plastic. Ik ben daar nog steeds het minst tevreden over want vind het echt een doorn in het oog in de keuken.

1

Opdracht

De opdracht of eigenlijk vraag van de challenge was waar verzamel jij je afval in huis? De vraag gaf nieuwe ideeën om dit toch anders te kunnen doen en dus gaan we deze week dan ook op naar Ikea voor een paar handige bakken want al die extra plastic zakken zijn naast een lelijk gezicht ook nog eens een extra belasting voor het milieu en deed ik nou niet mee omdat juist te verminderen?

Wat mij namelijk opviel deze week was de hoeveelheid plastic die we als gezin produceren. In een hele week was dat een hele vuilniszak vol. Veel mensen die meedoen in de challenge zijn al overwegend bewust van hun afvalscheiding. Sommige mensen hebben op alle etages aparte prullenbakken en weten precies waar wat in moet. Ik merk dat ik  bij sommige dingen twijfel- waar moet de zilverfolie bijvoorbeeld in?

Scheiden

Ik stopte het bij de restafval maar in onze gemeente schijnt het als PMD in te zamelen dus plastic, metaal en drinkpakjes mogen in dezelfde zak. Zo hoort een vies stukje keukenrol weer in de gft thuis en dus niet bij het oud papier of restafval. Ik merk dat er heel wat bij komt kijken bij het scheiden en dat het goed is om hier eens bewust mee om te gaan om het meer eigen te maken.

De eerste dagen was het vooral mijn ding in huis dat afval scheiden want toen ik dinsdag uit mijn werk thuis kwam lag al het afval gewoon in de prullenbak. Gedreven om het gelijk goed te doen heb ik nog wat papiertjes weten te redden en wat bananenschillen kunnen scheiden maar daarna vond ik het wel genoeg gegraai in de prullenbak. Aan het eind van de week bleek ineens de hele familie aangestoken en werd ik gecorrigeerd door  mijn zoon toen ik per ongeluk etensresten in de prullenbak stond te scheppen.

Kick

Vol trots stond dat ook afgelopen vrijdag ons afval netjes gescheiden bij de achterdeur. Het restafval gewogen op 3,4 kilo! Om je even een voorstelling te geven mijn vorige zakken waren ruim 10 kilo en daar had ik er zeker 3 van per week. Ik heb alleen deze week dus al bijna 90% minder restafval geproduceerd. Zo en daar is dus de kick!

2

Deze week is de opdracht om eens stil te zijn bij de hoeveelheid verpakkingen die we open maken op een dag. Met op de challenge legio tips om minder afval te produceren. Deze deel ik volgende week met jullie.

Oh ja en de vuilnisbak die dopen we om tot plasticbak.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen