Herbestemmen: aan de slag met industrieel erfgoed

Foto: Provincie Zuid-Holland

Netwerkbijeenkomst ‘Monumenten in beweging’ brengt marktpartijen voor herbestemming van industrieel erfgoed in Zuid-Holland dicht bij elkaar.

Onderzoek wijst uit dat veel industriële rijksmonumenten in Zuid-Holland leeg staan en mede daarom in slechte onderhoudsstaat verkeren. Dat kan anders vindt de provincie.

“De gebouwen zijn te bijzonder en te bepalend voor hun omgeving om ze zomaar af te breken. De leegstaande panden die vandaag voorbij komen vertellen bijvoorboeeld een belangrijk verhaal over de handel in de havens en de identiteit van Rotterdam en zijn omgeving binnen onze provincie.

Belangrijke factor bij herstemming is dat deze voormalig industriële gebouwen in hun nieuwe functie blijven passen binnen de bedrijvigheid in het gebied. Ook kunnen zij een belangrijke rol vervullen als boegbeeld van ons cultureel erfgoed”, aldus gedeputeerde voor Zuid-Holland Rik Janssen.

Netwerkbijeenkomst

De op 23 mei gehouden netwerkbijeenkomst, in samenwerking met Rotterdam Delta en de TU Delft, heeft ontwikkelaars, belangenorganisaties, overheden en monumenteigenaren dichter bij elkaar gebracht. Met elkaar kunnen we deze opgave vormgeven. De 5 gepresenteerde momenten zorgden daarbij voor infomatie en inspiratie bij de aanwezigen. Wessel de Jonge, Hoogleraar Heritage & Design – Faculteit Bouwkunde TU Delft deelde zijn ‘Successen en kansen voor de toekomst’. Wouter Orth, directeur Heijmans Vastgoed nam het gezelschap mee in ‘Mixed use gebiedsontwikkelingen’. Vincent Taapken, eigenaar New Industry Development presenteerde het ‘Rotterdams industrieel erfgoed en hun transformaties’.

Startups

Dit najaar zal de provincie ook een aanjager voor herbestemming aanstellen die leegstaande gebouwen en initiatiefnemers bij elkaar brengt en moeilijke opgaven vlot trekt. Ook ondersteunt de provincie jonge startups die een online platform ontwikkelen om particulieren te ondersteunen die gezamenlijk willen investeren in een monument voor wonen en/of werken.

Slim ruimtegebruik

De ruimte in Zuid-Holland is schaars en dus moeten we er slim mee omgaan. Naast monumenten pakt de provincie samen met gemeenten, vastgoedeigenaren en ondernemers ook de leegstand aan in kantoren, winkels en bedrijventerreinen. Zo creëren we nieuwe woonlocaties, maken we de werk- en leefomgeving aantrekkelijker en houden we de stads- en dorpscentra levendig.

Subsidie rijksmonumenten

De provincie stelt subsidie beschikbaar voor de restauratie en herbestemming van rijksmonumenten. Voor 2018 zijn er 35 subsidieaanvragen van monumenteigenaren ontvangen en kan er geen subsidie meer worden aangevraagd. Tussen 1 december 2018 en 1 maart 2019 kunnen de aanvragen voor 2019 weer worden ingediend.

De provincie wil samen met anderen erfgoed helpen beschermen en het zo beleefbaar maken. In een drukbezette provincie als Zuid-Holland vormt dit erfgoed bovendien vaak een uitgelezen plek waar we de ruimte anders kunnen benutten of de omgeving mooier kunnen maken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen