De rivierkreeft rukt op in Zoetermeer

Rivierkreeft op pad
Rivierkreeft op pad
Foto: Foto: E. Dronkert

De Amerikaanse rivierkreeft rukt op in Leidsche Rijn. Om de haverklap kom je ze tegen op straat, in het gras of ergens anders in de buurt van water.

Rivierkreeften hebben een voorkeur voor stil of langzaam stromend water, en dat hebben we genoeg in Leidsche Rijn. Ze komen het water uit als er te weinig zuurstof of te weinig voedsel in het water zit. Dan gaan ze op zoek naar nieuw water. Ze kunnen er met hun grijpers best angstaanjagend uitzien, maar ze doen niets. Bovendien zijn ze niet zo snel. Van oorsprong komen ze hier niet voor, waarschijnlijk zijn er een paar gedumpt of via tuinvijvers in de wateren van Leidsche Rijn terecht gekomen. En omdat ze hier oorspronkelijk niet vandaan komen, hebben ze geen natuurlijke vijanden die de populatie in toom houden. Ze vreten oevers kaal en sloten leeg, en planten zich in rap tempo voort.

Lekker

Het goede nieuws is: we mogen op ze vissen en ze zijn lekker op de BBQ, gekookt of geroerbakt. Een korte handleiding:

  • Eerst afspoelen onder koud stromend water.
  • Gooi ze in kokend water (het liefst zonder meelij) voor een paar minuten.
  • Neem dan de kop van een kreeftje tussen duim en wijsvinger, en pak de staart beet met je andere hand.
  • Als je in de kop knijpt, draai je met je andere hand het kreeftje om. Dan laat de staart los.
  • Het staartpantser op de rug kun je open knippen of snijden en verwijderen.
  • Nog een belangrijk detail: de zwarte streep op de rug. Dat is het darmkanaal en dat is vies. Dat kun je vanuit de staart er in één keer uit trekken en als dat niet lukt, kun je het weg peuteren.
  • Nog een keer afspoelen en de kreeft is klaar voor bereiding. Er zijn talloze recepten te vinden.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen