Vogelwerkgroep Zoetermeer nu Vogel- én Natuurvereniging

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Sinds gisteren, 6 mei 2021, heet de Vogelwerkgroep Zoetermeer officieel Vogelen Natuur Vereniging Zoetermeer (VNVZ). Met de ondertekening van de nieuwe statuten bij notariskantoor JHD is zowel de naam als de doelstelling verbreed.

Al ruim dertig jaar is de Vogelwerkgroep in Zoetermeer een begrip. Niet alleen vanwege de leuke verenigingsavonden, interessante excursies en lessen op school, maar ook als informatiebron over vogels en biodiversiteit voor de gemeente Zoetermeer en natuurorganisaties in ons land. Geruststellende gedachte: dit blijven ook in de hernieuwde vereniging belangrijke speerpunten. Dingen waar de groep goed in is blijven ze doen.

Waarom dan toch een nieuwe naam? Méér dan alleen vogels Mensen werken en doen dat liever niet in hun vrije tijd lijkt de eerste gedachte. Maar dat is een kleine reden waarom de nieuwe naam is gekozen. Je kunt vogels niet los zien van hun omgeving. Deze biotoop bestaat uit bomen, planten, schimmels, dieren en insecten. De meeste leden kijken dan ook breder en turen niet alleen door een verrekijker. Bovendien heeft de natuur door Covid-19 bredere aandacht gekregen van Zoetermeerders. Die zien dat de natuur veel meer te bieden heeft.

Bescherming van onze natuur is en blijft ontzettend belangrijk. De VNVZ wil ook deze groep geïnteresseerden meenemen om hen meer kennis bij te brengen. De VNVZ is een vereniging vóór en dóór leden die allemaal een steentje willen bijdragen.

Jeugd welkom

Met de nieuwe naam is ook het doel breder geworden. Dat is nodig omdat de VNVZ een toekomstvaste vereniging wil zijn. Zoals bij veel verenigingen vergrijst het ledenbestand langzamerhand. In de nieuwe toekomstvisie is daarom het wekken van belangstelling voor vogels en natuur bij jongeren tussen pakweg 10-35 jaar een belangrijk item geworden. Dit heeft gevolgen voor de manier waarop de VNVZ naar buiten treedt. Van een soms wat gesloten club, naar veel meer toegankelijkheid en openheid. Dat wordt bijvoorbeeld bereikt door meer digitaal te doen. Zo weten meer mensen wat we doen en kunnen daaraan op hun manier meedoen.

Dat is nu al een succes. Zowel de Facebookpagina als de inmiddels twee online lezingen hebben de laatste maanden tot een behoorlijk aantal nieuwe leden geleid. Daarnaast is intensievere samenwerking met lokale oude én nieuwe natuurclubs een streven. Vogels en natuur zijn immers te belangrijk om de aandacht daarvoor te versnipperen. Laten we onze krachten bundelen en kennis delen met elkaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen