Bestrijding blauwalg met waterstofperoxide een succes

Foto: Gemeente Zoetermeer

Het Hoogheemraadschap Rijnland heeft begin juli als proef het water bij het kinderstrand van de Zoetermeerseplas behandeld met waterstofperoxide.

De uitkomsten van de proef zijn vooralsnog positief: het water bij het kinderstrandje is nog steeds bacterievrij. De rest van de plas heeft helaas wel last van de bacterie.

De gemeente koos voor het water bij het kinderstrand omdat dit het meest kwetsbare en goed te isoleren gedeelte van de Zoetermeerse plas is. Voor de behandeling zijn er schermen geplaatst rond het kinderstrandje om het te scheiden van de rest van de plas. Hierna hebben de medewerkers van het hoogheemraadschap Rijnland sterk verdunde waterstofperoxide in het water gegoten. Mensen, vissen en planten hebben er geen last van.

De behandeling lijkt zijn vruchten af te werpen: de blauwalg is hier niet meer te vinden en de waterstofperoxide was de dag na de behandeling vrijwel volledig afgebroken in water en zuurstof. De bacterie is helaas wel te vinden in de rest van de Zoetermeerse plas. Vandaar geldt de waarschuwing voor het zwemmen bij de rest van de plas.
Na de zomer gaan we de proef evalueren. Ondertussen moeten de bezoekers er rekening mee houden dat alleen het gedeelte bij het kinderstrand blauwalgvrij is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen