Piëzo, Gouden Hart Diëtisten en stichting Lezen & schrijven starten met Voel je goed!

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Voel je goed! is de combinatie van individuele eet- en beweegadviezen van een diëtist en groepslessen van een vrijwilliger over gezonder eten en meer bewegen.

De aanpak is gericht op volwassenen die willen werken aan een gezonder gewicht en moeite hebben met taal en daardoor met het verwerken van informatie.

Waarom Voel je goed!?

Voor laaggeletterden is het vaak lastig om informatie over gezonde voeding te kunnen verkrijgen en begrijpen. Laat staan dat zij deze informatie kunnen beoordelen en toepassen in hun dagelijkse leven. Zeker als je bedenkt welke rol de (verleidelijke) eetomgeving daarbij speelt. Daardoor is de kans op overgewicht en aandoeningen en ziekten die daarvan het gevolg zijn, groot.
Daarbij komt dat zorgverleners vaak niet vragen of iemand moeite heeft met lezen en schrijven. En laaggeletterden schamen zich om het zelf te moeten zeggen. Daardoor heeft de begeleiding van de huisarts, diëtist, etc. niet altijd het gewenste effect. Gezondheidsklachten verergeren, met alle gevolgen van dien.

Hoe werkt het?

Bij Piëzo (of op locatie bij een partner) wordt in groepjes van vier tot zes deelnemers les gegeven door een getrainde vrijwilliger. De groepjes krijgen 20 wekelijkse lessen van twee- en half uur. Diëtisten geven tijdens het traject gerichte voorlichting en ook supermarkt rondleidingen.

  • Diëtist Jolande: “Ik denk dat de aanpak van laaggeletterdheid de oplossing is voor cliënten die al jaren bij me komen.
  • Deelnemer Hella: “Na 54 jaar durf ik eindelijk te zeggen dat ik me goed voel!

Inhoud lessen

De lessen gaan over gezond eten en voldoende bewegen, gebaseerd op de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, en de Beweegrichtlijn van het Kenniscentrum Sport. Omdat Voel je goed! is gericht op gedragsverandering wordt er aandacht besteed aan motivatie, doelen, sociale steun, beloning en de rol van de omgeving. Ook wordt gekeken naar eten en bewegen (met kinderen), culturele aspecten, communicatie met de diëtist en huisarts.

Het lesmateriaal is ontwikkeld met het Voedingscentrum, Kenniscentrum Sport, Nederlandse Vereniging van Diëtisten, Diëtist in Den Haag, Diëtistenpraktijk HRC, Carintreggeland, Stichting Lezen & Schrijven en vier ervaringsdeskundige Taalambassadeurs.

Deelnemen aan Voel je goed!

Wie wil deelnemen aan Voel je Goed! kan contact opnemen met Natalia Sadinska via [email protected] of 06-46863212.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen