14 februari: Valentijn

Foto: nieuws.nl

In het jaar 496 riep Paus Gelasius I 14 februari uit tot de dag van de heilige Valentijn. In die tijd was er echter geen enkel biografisch gegeven meer over hem bekend.

Sint-Valentijn werd genoemd als iemand “die terecht door mensen wordt vereerd, maar wiens daden slechts aan God bekend zijn”. Slechts een legende is over Sint Valentijn bekend.

De legende

Een jong paar kwam bij bisschop Valentijn met het verzoek om hen te trouwen. De man en de vrouw hadden niet dezelfde achtergrond en dat was is de tijd van bisschop Valentijn problematisch. De man was een heidense soldaat. De vrouw was een christen. Bisschop Valentijn vond de liefde zwaarder wegen dan de wetten van de keizer. Hij voltrok het huwelijk tussen de twee. Nadat hij dit huwelijk had afgesloten kwamen er meer paren met hetzelfde verzoek. Bisschop Valentijn werd vervolgens aangegeven en gearresteerd.

Voor het vonnis moest Bisschop Valentijn voor de keizer verschijnen. De bisschop probeerde de keizer te bekeren. Keizer Claudius voelde zich beledigd en liet bisschop Valentijn martelen en onthoofden. Het is onduidelijk in welk jaar dit plaats vond, maar de datum is in de overlevering wel bewaard gebleven: 14 februari.

Voordat het vonnis werd uitgevoerd, zag Valentijn nog kans het dochtertje van de gevangenisbewaarder een briefje toe te stoppen; Van je Valentijn, stond erop.

Meerdere verhalen

Volgens een ander verhaal kwam een cipier of de stadhouder van Rome bij bisschop Valentijn met het verzoek zijn blinde dochter te genezen. De bisschop zat al in de gevangenis en hij zorgde voor een geneesmiddel. Dat geneesmiddel werkte niet. Op de dag van zijn onthoofding probeerde de vader van het meisje nog wanhopig het vonnis tegen te houden. Na de onthoofding van Valentijn ontving het meisje een klein briefje van Valentijn met daarin een gele bloem. Op het briefje stond ‘Van Valentinus’ en het meisje kon weer zien. Volgens de legende werd de vader daarna bekeerd tot het christendom.

Bloemen

Als mensen bisschop Valentijn om raad vroegen gaf hij hen een bloem. Dat is de oorsprong van de ‘bloemengroet’ op Valentijnsdag.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen