Nationale Bijentelling op 21 en 22 april

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

In dit weekend organiseert Nederland de eerste Nationale Bijentelling. Ook u kunt meedoen aan dit landelijke onderzoek. Tel op 21 en 22 april een half uurtje mee in uw tuin.

Om de bijen te herkennen zijn er verschillende hulpmiddelen, zoals een telformulier met zoekkaart, instructievideo en een uitgebreid bijengidsje ontwikkeld. Al deze materialen zijn te vinden op www.nederlandzoemt.nl/bijentelling. U kunt de resultaten van uw telling invoeren en live de resultaten volgen in dit weekend.

Tel mee

U kunt eind april in uw tuin wel zo’n twintig verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen zien vliegen. Dus tel mee op 21 en 22 april. Met dit onderzoek kunnen we zien waar bijen voorkomen en met hoeveel ze zijn. Ruim de helft van de bijna 360 bijensoorten is bedreigd. Wilde bijen zijn belangrijk voor onze voedselvoorziening: 80% van onze eetbare gewassen is voor de bestuiving afhankelijk van bijen en andere insecten.

Bijenapp

Naturalis onwikkelde een nieuwe bijenapp. Die kan via beeldherkenning wilde vliegende bijen herkennen. De bijenapp ‘Herken de bij’ is alleen beschikbaar voor Android. Met de app op uw mobiel kunt ook u op zoek gaan naar wilde bijen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen