17 Zoetermeerders Koninklijk onderscheiden

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Vanochtend regende het weer lintjes in Zoetermeer tijdens de ‘Algemene gelegenheid’, traditioneel op de dag voor Koningsdag. Burgemeester Michel Bezuijen verraste in het Zoetermeerse Stadstheater dit jaar vijftien Zoetermeerders met een Koninklijke onderscheiding vanwege hun jarenlange vrijwillige inzet voor de maatschappij.

Eén inwoner ontving de decoratie na de bijeenkomst in het theater thuis persoonlijk uit handen van de burgemeester. De Minister van Defensie reikte tevens vandaag een Koninklijke onderscheiding uit aan een inwoner uit Zoetermeer.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Namens Zijne Majesteit de Koning mocht burgemeester Bezuijen vijftien Zoetermeerders benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer F. Bakker | Voor zijn meer dan vijfentwintig jaar vrijwillige inzet voor onder meer de Gereformeerde kerk Vrijgemaakt, Het Kompas en het Interlevensbeschouwelijk Overleg Zoetermeer (ILOZ) en haar voorgangers. De heer Bakker stond in 2017 aan de wieg van JobHulpMaatje, een organisatie die werkzoekenden helpt om een baan te vinden wanneer dat henzelf niet lukt.

De heer J. de Boer | Zowel tafeltennisvereniging Taverzo als voetbalvereniging FC Zoetermeer kunnen al jarenlang op de intensieve en vrijwillige inzet van de heer De Boer rekenen. De heer De Boer is daarnaast sinds 2015 bestuurslid van de politieke partij Zó! Zoetermeer.

De heer A.O. Westerhof | In de jaren zeventig zette de heer Westerhof zich in voor de Marcuskerk in Leusden. De Pelgrimskerk in Zoetermeer kon op de inzet van de heer Westerhof rekenen als ouderling en in de werkgroep van het historisch archief. Bij muziekvereniging Harpe Davids was de heer Westerhof muzikant, manager van het harmonieorkest en deed hij de ledenadministratie. Daarnaast mocht het Cruquius Museum in de Haarlemmermeer van 2003 tot 2018 op de vrijwillige inzet van de heer Westerhof rekenen bij de receptie en als gids.

De heer H.W. Bretveld | Gedurende bijna dertig jaar was de heer Bretveld voorzitter van de Zoetermeerse vereniging van aquariumliefhebbers PaluZee. Vijf jaar geleden trad de heer Bretveld af als voorzitter, maar als vrijwilliger is hij nog zeer actief. Daarnaast zet de heer Bretveld zich op liefdevolle wijze in als mantelzorger.

Mevrouw E.W. Christen-Stol | Mevrouw Christen-Stol is één van de oprichters van Stichting Piëzo. Na haar pensionering in 2008 bleef zij actief als vrijwilliger en nu nog altijd als ambassadeur van de organisatie. Zorgorganisatie Middin mag sinds 2016 op mevrouw Christen-Stol rekenen bij het voorlezen van verhalen aan mensen met een beperking. In 2016 sloot zij zich ook aan bij het buurtpreventieteam, oftewel het ‘Wijk en Agent Samen’ team, in Buytenwegh.

Mevrouw G. Cusell-Hennipman | In 1987 begon het werk voor de kerk al bij mevrouw Cusell-Hennipman. Onder andere als diaken, gastvrouw en coördinator van tal van activiteiten bij de protestantse wijkgemeente De Oase. De ‘vakantietas’, een rugzak met cadeautjes voor kinderen die niet op vakantie kunnen, is een initiatief van mevrouw Cusell-Hennipman. Daarnaast zet mevrouw Cusell-Hennipman zich sinds 2004 in voor de Voedselbank en zette zij in de coronatijd een telefooncirkel op zodat het contact met ouderen en eenzamen niet verloren ging.

Mevrouw S.S. Gangapersadsing-Malahe | Voor haar zeer actieve vrijwillige inzet voor de Hindoestaanse gemeenschap in Zoetermeer. Onder meer voor het, gedurende vijfentwintig jaar lang, geven van Hindi-les voor de Stichting Insaniyat en op de Hindischool van de vereniging Shri Sanatan Dharm Sabha Zoetermeer. Daarnaast helpt mevrouw Gangapersadsing-Malahe bij het bereiden van maaltijden voor de gasten van de meerdaagse religieuze diensten én organiseerde zij met jongeren zang-, dans- en toneelbijeenkomsten voor ouderen.

Mevrouw T. Greve | Mevrouw Greve was ongeveer drieëndertig jaar lang vrijwillig actief voor de Mixed Hockey Club Zoetermeer. Als trainer, coach, scheidsrechter, barvrijwilliger, lid van verschillende commissies én twaalf jaar als vertrouwenspersoon binnen de club. Daarnaast behoort mevrouw Greve tot de vrijwilligers van het eerste uur van het Bijna Thuis Huis, het Hospice Zoetermeer. Ook zet zij zich sinds 2014 in voor het project ‘Steun bij verlies’ van Humanitas Zoetermeer.

Mevrouw B. Hapke-de Geus | Voor haar vijfentwintig jaar lange vrijwillige inzet voor het project Begeleid Vervoer van de Zoetermeerse Unie van Vrijwilligers. Mevrouw Hapke-De Geus zorgde ervoor dat mensen die dat zelf niet konden, toch de deur uit konden voor een bezoek aan de dokter, familie of bijvoorbeeld de kapper. Tegelijk bood zij veel cliënten een luisterend oor.

De heer G.L.M. Kamphuis | Als gastdocent kunstzinnige vorming ging de heer Kamphuis bij basisscholen langs met zelfgemaakte leskoffers. De heer Kamphuis inspireerde kinderen en ontwikkelde hun creativiteit en zelfvertrouwen. Daarnaast was de heer Kamphuis jurylid bij het wereldrecord straattekenen en maakt hij deel uit van de ballotagecommissie van de Kunstuitleen.

De heer G.W.M. Maas | Sinds 1985 zet de heer Maas zich in voor Diong, de vereniging voor aangepast en geïntegreerd sporten. De heer Maas bekleedde meerdere bestuursfuncties, waaronder die van secretaris gedurende 35 jaar. Ook gaf de heer Maas tafeltennistraining en hield hij zich bezig met het werven van leden. Bij voetbalclub TOGB in Berkel en Rodenrijs gaf de heer Maas voetbaltrainingen. Daarnaast zette de heer Maas zich van 2013 tot 2019 in voor de Stichting Georganiseerde Eerstelijnszorg Zoetermeer.

De heer P.A. Ong-Alok en mevrouw M.J. Ong-Alok-Roemampoek | Het echtpaar Ong-Alok is sinds de start van het Zoetermeerse Kerkgenootschap de Zevende-dags Adventisten in 1980 al actief als vrijwilliger. De heer Ong-Alok is voor dit genootschap diaken en assistent-
penningmeester geweest. Mevrouw Ong-Alok-Roemampoek verleent op dit moment zorg aan een oudere dame die zeer hulpbehoevend is. Het echtpaar Ong-Alok heeft zich jarenlang ook beziggehouden met hulpprojecten in Suriname en Indonesië.

De heer M.C.F. Vermeulen | Al jong zette de heer Vermeulen zich voor de Heilige Nicolaasparochie in als misdienaar, hulpkoster en later koster. Later richtte de heer Vermeulen zich op de opbouw van de wijkparochie Rokkeveen, oftewel vicariaat De Wijngaard. Ook het Inloophuis in Rokkeveen kan op de inzet van de heer Vermeulen rekenen, net als zijn inzet bij de jaarlijkse herdenking van de MH17-ramp bij de watertoren in Zoetermeer. De heer Vermeulen behoort daarnaast tot de vrijwilligers én bestuursleden van het eerste uur van de in 2012 opgerichte Stichting Present Zoetermeer.

De heer A.A.P. Groenewegen | De heer Groenewegen is als vrijwilliger van grote betekenis geweest voor de paardensport. In het bijzonder voor de (hand)draverijsport. Ook de wildbeheereenheid Rijnland Zuid mag sinds 2000 op de vrijwillige inzet van de heer Groenewegen rekenen voor het bijhouden van de faunagegevens in het gebied rondom Stompwijk.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Zijne Majesteit de Koning besloot twee Zoetermeerders te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer J. de Ruiter is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In de jaren tachtig tot 2005 was de heer De Ruiter voorzitter van de Raad voor Handel en Industrie. De opvolger, de Raad voor Ondernemend Zoetermeer, is inmiddels opgegaan in Netwerk Zoetermeer. Ook de ledenraad van de Rabobank Vlietstreek-Zoetermeer mocht van 2005-2010 op de heer De Ruiter rekenen als voorzitter. Na zijn pensionering in 2014 trad de heer De Ruiter toe tot het bestuur van de Historische Kring in Benthuizen én het Historisch Genootschap Oud Soetermeer. Sinds 2018 is de heer De Ruiter tevens penningmeester en secretaris van de vereniging Dorpsstraat Vastgoed BIZ.

De heer R.J. den Hollander is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden. Deze Koninklijke onderscheiding ontving de heer Den Hollander voor zijn langdurige en betekenisvolle inzet voor het Commando Landstrijdkrachten en het Korps Nationale Reserve. Daarnaast heeft de heer Den Hollander zich een groot aantal jaren vrijwillig ingezet voor jongerenorganisaties en het dierenwelzijn. Kajsa Ollongren, de Minister van Defensie, reikte de Koninklijke onderscheiding uit aan de heer Den Hollander.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen