Eenzaamheid vraagt om een blijvende aanpak

Wethouder Ter Laak
Wethouder Ter Laak
Foto: Gemeente Zoetermeer

Tijdens de landelijke wethoudersbijeenkomst ‘Een blijvende aanpak eenzaamheid’ benadrukte wethouder Ingeborg ter Laak dat Zoeterrmeer zich blijft inzetten om eenzaamheid onder inwoners terug te dringen. Ruim honderd wethouders namen deel aan de onlinebijeenkomst op woensdag 16 februari.

De bijeenkomst werd georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Vereniging Nederlandse Gemeenten in kader van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid. Het landelijke actieprogramma loopt sinds 2018 en wordt in het Regeerakkoord 2022-2026 geïntensiveerd. Gemeente Zoetermeer heeft zich in 2018 aangesloten bij het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid.

Staatssecretaris Maarten van Ooijen van het ministerie van VWS sprak zijn dank uit aan alle wethouders voor hun inzet. “Op deze bijeenkomst hebben we veel voorbeelden gehoord over hoe gemeenten hun rol pakken om samen met organisaties, bedrijven en burgers er te zijn voor mensen die zich eenzaam voelen. Lokaal, in de wijk, aan de voordeur is waar we contact maken met mensen en eenzaamheid verminderen en voorkomen. Tegelijk zien we dat eenzaamheid vraagt om een blijvende aanpak. Ik ben blij dat wethouders hebben toegezegd om zich hiervoor te blijven inzetten.”

Eenzaamheid in Zoetermeer

Wethouder Ingeborg ter Laak ziet het effect van de aanpak van eenzaamheid in Zoetermeer, waar 150 deelnemers uit 80 organisaties samenwerken. Zij is trots op de organisaties, bedrijven, scholen, verenigingen en vrijwilligers die deelnemen aan de community tegen eenzaamheid. “Door de community weten verschillende organisaties elkaar te vinden om gezamenlijk, ieder vanuit zijn eigen expertise, eenzaamheid te verminderen. Dat is nodig om iedereen te bereiken.
Door deze unieke samenwerking is het jongerenproject ‘Kom erbij’ tot stand gekomen.” Isis Caljé heeft als jongere een actieve rol bij het project. Ook heeft ze zelf ervaren wat eenzaamheid is. “We maken eenzaamheid onder jongeren bespreekbaar en willen het taboe daarop doorbreken. Dit doen we via activiteiten, zoals workshops op scholen en het organiseren van een festival voor en door jongeren.”

Blijvende lokale aanpak eenzaamheid

Als Zoetermeer zullen we ons hard blijven maken voor de aanpak van eenzaamheid, aandacht voor eenzaamheid blijft nodig. De stevige Zoetermeerse community, die is opgebouwd, maakt dat ik er gerust op ben, dat we elkaar steeds weer opnieuw weten te vinden. Ook roep ik alle inwoners op om naar elkaar om te zien, omdat iedereen kan helpen om de eenzaamheid van een ander een klein beetje te helpen doorbreken.

Eén tegen eenzaamheid

Met de community tegen eenzaamheid wil Zoetermeer de trend van eenzaamheid onder ouderen en jongeren doorbreken door eenzaamheid eerder te signaleren en bespreekbaar te maken. Zie meer op www.zoetermeertegeneenzaamheid.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen