Begroting unaniem aangenomen

Foto: Redactie Zoetermeer (nieuws.nl)

De gemeenteraad heeft gisteravond unaniem ingestemd met de programmabegroting 2021-2024. Daarbij heeft de raad één amendement aangenomen: 2011-C Zó! – Meer ambitie ondersteuning mantelzorgers. Ook nam de raad het Tweede Tussenbericht 2020 unaniem aan. Over de ingediende moties wordt nog schriftelijk gestemd. Meer daarover leest u verderop in deze nieuwsbrief.

Tijdens het begrotingsdebat hebben de fracties uitgebreid gesproken over de financiële situatie van de gemeente Zoetermeer en hun visie daarop gegeven. Zoetermeer komt structureel geld tekort. De kosten in het sociaal domein lopen op, rijksvergoedingen zijn niet toereikend en ook de korting op het gemeentefonds loopt op. Daar komt de coronacrisis nog eens bovenop. Ook deze heeft zijn weerslag op de financiën. De stad staat daarnaast voor grote opgaves rond bijvoorbeeld verduurzaming en het woningtekort.

Terughoudend

Vanwege de tekorten, bevat de programmabegroting hoofdzakelijk voorstellen tot nieuw beleid, die voorzien zijn van dekking uit daarvoor bestemde reservemiddelen of afzonderlijke rijksvergoedingen. De raadsfracties zijn, op hun beurt, terughoudend geweest met het indienen van moties waarmee extra geld gemoeid is. Wel vroegen zij blijvende aandacht voor de kwetsbaren in de stad. Ook spraken de fracties hun waardering uit voor al die mensen die zich inzetten voor anderen en voor de stad in deze coronatijd.

Het najaarsdebat over de begroting vond digitaal plaats op maandag 2 en 9 november 2020 en is het zijn geheel, per agendapunt of spreker terug te kijken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen