Zoetermeer tekent Pact Schuldenzorgvrij Nederland

Wethouder Margreet van Driel
Wethouder Margreet van Driel
Foto: Gemeente Zoetermeer

Meer dan één miljoen Nederlanders liggen wakker van hun schulden. De gemeente Zoetermeer vindt het belangrijk dat haar inwoners een schuldenzorgvrij bestaan kunnen leiden.

Daarom heeft wethouder Margreet van Driel (Werk en Inkomen) zich namens de gemeente Zoetermeer, aangesloten bij het Pact ‘Naar een Schuldenzorgvrij Nederland’. Koningin Máxima sprak gisteren namens het Pact de nieuwe gemeenten en deelnemers toe. Met dit pact committeert een groot aantal gemeenten zich om aan de slag te gaan met één of meer beproefde methodes van het SchuldenlabNL voor het aanpakken van problematische schulden.

“Mensen schamen zich vaak voor schulden of hopen tegen beter weten in dat ze het zelf kunnen oplossen. Zij wachten gemiddeld vijf jaar voordat ze voor schuldhulp naar de gemeente gaan “, zegt wethouder Margreet van Driel, “Het gevolg is dat schulden tegen die tijd hoger op zijn gelopen en er ook op andere levensgebieden problemen kunnen ontstaan. Het vinden van een oplossing wordt dan moeilijker en moeilijker. Daarom is het goed dat wij als gemeente laagdrempelige, effectieve manieren bieden om mensen met schulden te benaderen én de ondersteunen.”

“Want,“ vervolgt wethouder Van Driel, “niets doen is geen optie. Zijn er nu ongeveer 1,4 miljoen huishoudens met betaalachterstanden, de verwachting is dat dit aantal als gevolg van de COVID-19 situatie, snel kan oplopen tot 2,25 miljoen huishoudens. Daardoor lopen de maatschappelijke kosten op tot een veelvoud hiervan. Als gemeente kunnen en willen we dat niet zover laten komen.”

Juist nu

Margreet van Driel: “De druk op de economie en de arbeidsmarkt neemt toe. Er zijn zzp’ers zonder opdrachten, flexwerkers zonder werk en jongeren zonder perspectief. De buffers om financiële tegenvallers op te vangen zijn wel opgemaakt. Daarom is het juist nu belangrijk om mensen te helpen met op tijd de stappen te zetten naar hulp. Door preventie ervoor te zorgen dat kleine schulden niet uitgroeien tot grote zorgen. Zodat we onze inwoners kunnen begeleiden naar een schuldenzorgvrij-bestaan.”

Wethouder Margreet van Driel

Overzicht krijgen

Zoetermeer gaat dan ook als eerste aan de slag met de methode ‘Nederlandse Schulphulproute’. Het doel van de Nederlandse schuldhulproute is om iedereen met een hulpvraag over geld en schulden te helpen overzicht te krijgen. De website Geldfit.nl is hierbij de centrale ingang voor informatie en advies. Na het invullen van een korte test volgt een advies op maat. Dat varieert van tips en tools waarmee mensen direct zelf aan de slag kunnen, zoals het bijhouden van een huishoudboekje, bespaartips en het aanvragen van een betalingsregeling, tot het advies om voor hulp contact op te nemen met een vrijwilligersorganisatie of schuldhulpverlening van de gemeente. De verwachting is dat de website mensen helpt om sneller zelf stappen te zetten om hun geldproblemen aan te pakken.

Niet opnieuw het wiel uitvinden

Het aansluiten bij het pact levert de gemeente ondersteuning op van SchuldenlabNL. SchuldenlabNL zorgt voor kennisuitwisseling over beproefde lokale initiatieven. Margreet van Driel: “Zo leren we van de best practices vanuit het hele land en hoeven de gemeenten niet allemaal afzonderlijk het wiel opnieuw uit te vinden.” In de komende periode verkent de gemeente Zoetermeer met SchuldenlabNL verdere mogelijkheden voor het inzetten van de andere methoden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen