Weghalen eikenprocessierupsen

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Afgelopen week is de gemeente gestart met het weghalen van de eikenprocessierupsen in het Noord-Aa gebied. Op dit moment zitten de rupsen in de derde vervelling en beginnen ze brandharen te krijgen. Dit kan bij mensen jeuk, irritatie aan de ogen en andere klachten veroorzaken.

In Zoetermeer worden elk jaar de harige rupsen van de eikenprocessievlinder aangetroffen. De rupsen danken hun naam aan het feit dat ze in lange rijen (in processie) via de stammen op zoek gaan naar voedsel in de vorm van vers eikenblad.

De rupsen van deze nachtvlinder zijn van april tot juli te vinden op de zomereik en soms ook op beuk en berk. De donkere rupsen hebben lange, grijzig-witte haren op roodachtig oranje wratten. De haartjes van deze rupsen veroorzaken bij sommige mensen allergische reacties, als jeuk, huiduitslag, ademhalingsproblemen en oogontsteking.

Nesten

Nadat de rupsen uit de eitjes zijn gekomen, vervellen ze in totaal vijf keer voordat ze een nachtvlinder worden. Ook gaan de rupsen nu nesten vormen. We kijken nu in welke bomen de rupsen zitten, daarna zuigen we ze weg. In de laatste jaren hebben we in Nederland steeds meer eikenprocessierupsen, ook in Zoetermeer.

Eikenprocessierups gezien?

Ziet u nesten van eikenprocessierupsen in de openbare ruimte? Meld dit dan bij de gemeente via 14 079 of www.zoetermeer.nl/contactformulier.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen