Burgemeester: Hoog tijd voor verbod consumentenvuurwerk

Foto: Gemeente Zoetermeer

De burgemeester heef gereageerd op de verschillende vragen die Zoetermeer.nieuws.nl gesteld had naar aanleiding van zijn nieuwjaarstoespraak.

Wat vind u van een verbod op het particulier afsteken van vuurwerk?

De burgemeester heeft in zijn nieuwjaartoespraak herhaald wat hij vorig jaar ook zei: “Het is hoog tijd voor een verbod van consumentenvuurwerk. Liefst een totaalverbod, want dat is het duidelijkst en dus het beste te controleren en te handhaven. En overtreders ervan hard aanpakken. Géén taakstraffen méér, maar voor vuurwerkbezit en afsteken ervan forse boetes.”

Wat is de reden dat u voor een dergelijk verbod bent?

Doden en (zwaar)gewonden door vuurwerk, handen er af, gezichtsvermogen kwijt, hulpverleners met ernstige blijvende gehoorschade doordat er vuurwerk naar ze is gegooid. Het moet afgelopen zijn.

Mag vuurwerk dan niet meer verkocht worden in Zoetermeer?

Een verbod op het afsteken van vuurwerk betekent ook een verbod op de verkoop en het bezit. Het gaat dus wat burgemeester Aptroot betreft om een totaalverbod.

In hoeverre denkt u dat een dergelijk verbod te handhaven is?

Een dergelijk verbod is alleen te handhaven als er een landelijk totaal verbod komt op consumentenvuurwerk.

Op welke momenten treedt de politie handhavend op?

Iemand moet op heterdaad betrapt worden met het afsteken van vuurwerk.

Wat verandert er in de handhaving door een vuurwerkverbod voor particulieren?

In het geval van een verbod is handhaving veel eenvoudiger. Het bezit is al strafbaar en er hoeft niet zoals nu beoordeeld te worden of het legaal of illegaal vuurwerk is: het is dan allemaal illegaal.

Komt er ook een vergunningensysteem voor het professioneel afsteken van vuurwerk per wijk?

Nee, hier is al regelgeving voor.

Wilt u ouders gaan aanspreken en (dwingend?) op hun verantwoordelijkheid wijzen?

Jongeren die zich slecht gedragen worden vaak niet of onvoldoende opgevoed door de ouders. Forse boetes en verhalen van schade, te betalen door jongere of zijn ouders, is nodig. Ouders moeten ook worden aangesproken op gedrag van hun kinderen. Meldplicht tijdens jaarwisseling of verplicht thuisblijven zou ook gelijktijdig aan de ouders opgelegd kunnen worden.

Zoetermeer en vuurwerk

Voor de serie artikelen die vandaag gepubliceerd zijn hebben we alle politieke partijen vragen gesteld. Alle partijen die de vragen beantwoord hebben staan online. Ook de burgemeester heeft een aanvullende toelichting gegeven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen