Ongewenste plant moet weg uit de sloot

Foto: Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard / gemeente Zoetermeer

In Zoetermeer is in de sloot bij de Maasdamstraat watercrassula ontdekt. Watercrassula, of waternaaldkruid, is een heldergroen vetplantje dat oorspronkelijk uit Australie komt. De plant kan enorm snel uitgroeien en ongewenst andere waterplanten verdringen of overwoekeren.

Dit is niet goed voor de kwaliteit van het water. Het kan leiden tot te weinig zuurstof in het water, zeker als de plant een groot deel van de sloot bedekt. Daarom neemt het waterschap meteen actie om tegen te gaan dat de plant zich verspreid.

Het weghalen van deze exotische plant is niet eenvoudig en moet zorgvuldig gebeuren. Allereerst moet de plant worden afgeschermd. Hiervoor worden oliebooms (drijvende, langwerpige kussens) in de sloot gelegd. Ook komen er platen langs de randen van de plant en wordt de plant afgedekt met gaas. Hierna haalt een gespecialiseerd bedrijf de planten zo snel mogelijk uit het water. Dit gebeurt waarschijnlijk in de week van 14 oktober. De plantenresten worden afgevoerd en vernietigd. Het bestrijden van deze exotische plant is lastig. Elk stukje stengel dat achterblijft, kan weer uitgroeien tot een plant.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen