Gemeente pakt alcoholgebruik onder jongeren aan

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Ouders en jongeren in Zoetermeer zijn zich in veel gevallen goed bewust van de gevaren van overmatig alcoholgebruik zoals coma-zuipen. De meeste jongen gaan er goed mee om.

Toch komt overmatig alcoholgebruik onder de 18 jaar soms nog voor en zijn de gevolgen op zo’n moment niet te overzien voor ouders en hun kinderen. De gemeente Zoetermeer wil ouders zo veel mogelijk ondersteunen bij hun vragen over verantwoord alcohol gebruik. Tegelijk controleer de gemeente ook en krijgen alcoholverkopers, zoals horecaondernemingen, supermarkten en sportverenigingen advies. In het terugdringen van verkoop onder de 18 jaar is de inzet van een zogeheten mystery shopper nieuw.

Cafés, supermarkten en andere drankverkopers in Zoetermeer krijgen bij het verkopen van alcohol aan jongeren binnenkort te maken met een mystery shopper. Dit is veelal een jongere onder de achttien jaar die probeert alcohol te kopen. De gemeente wil hiermee een goed beeld krijgen van hoe het in Zoetermeer gesteld is met de verkoop van alcohol aan jongeren. Op deze manier komen overtredingen aan het licht en worden de verkopers van drank gestimuleerd de regels na te leven. Als de mystery shopper geweigerd wordt alcohol te kopen, dan accepteert hij dit en hij toont op verzoek altijd zijn legitimatie.

Bewustwording

Om meer bewustwording te creëren wil de gemeente jongeren en hun ouders stimuleren om met elkaar in gesprek te gaan door onder andere aan te haken bij ouderkamers op middelbare scholen. Daarnaast sluit de gemeente aan bij de landelijke actie ‘Ik Pas’ en campagnes als NIX18. Wie nog geen achttien is en betrapt wordt op het drinken van alcohol, kan een HALT-straf krijgen. Ook deze maatregel is erop gericht om bewustwording bij jongeren te creëren.

Preventie- en handhavingsplan

De preventie- en handhavingsmaatregelen staan beschreven in een uitvoeringsprogramma, dat de gemeente heeft opgesteld samen met een aantal betrokken partijen, zoals Indigo Preventie, Buurtwerk en de combinatiefunctionarissen sport. Het komt voort uit het Preventie- en Handhavingsplan Alcohol dat de gemeenteraad begin dit jaar heeft vastgesteld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen