Zoetermeer sluit 2017 met € 3 miljoen voordeel af

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Het college heeft de jaarstukken aan de gemeenteraad voorgelegd om deze te bespreken in het Resultatendebat op 4 juni 2018. De gemeente sluit het jaar 2017 af met een voordelig resultaat van bijna € 3 miljoen.

Uitgedrukt in het totaal van de begroting van € 385 miljoen is dit een verschil van minder dan 1%. Van dit financieel resultaat wordt voorgesteld de helft over te hevelen naar het jaar 2018 voor activiteiten die aanvankelijk in 2017 uitgevoerd zouden worden.

In de jaarrekening komt naar voren dat er hogere kosten waren in het sociaal domein, vooral in de jeugdzorg. Ook het aantal bijstandsuitkeringen pakten hoger uit. De bijdrage aan Sociaal Werkbedrijf DSW was hoger als gevolg van meer mensen die gebruik maakten van deze voorziening; daarnaast is een eenmalige voorziening getroffen in verband met een mogelijke beëindiging van de samenwerking met andere gemeenten in het Sociaal Werkbedrijf.

Er waren ook meevallers. De gemeente ontving een hogere uitkering vanuit het Rijk Daarnaast waren er voordelen op rente, afvalinzameling en het onderhoud van de riolering. Wethouder Paalvast (Financiën): ‘Aan het eind van deze collegeperiode sluiten we ook het laatste jaar goed af. Het voordelig resultaat kan het nieuwe college goed gebruiken bij haar plannen voor komend jaar.’

De jaarrekening is integraal in te zien op www.zoetermeer.nl/jaarrekening; op 26 april wordt een verkorte versie gepubliceerd bij het Stadsnieuws.

Belangrijke projecten in 2017

Economie en onderwijs

De economie trok het afgelopen jaar verder aan en er zijn interessante small business events voor MKB en startende ondernemers georganiseerd. Het Dutch Innovation Park werd verder ontwikkeld en de samenwerking met de Haagsche Hogeschool is versterkt. Besloten is om schoolgebouwen beter, gezonder en duurzamer te maken. Met het Taalakkoord ondersteunde het college de aanpak van laaggeletterdheid.
Veiligheid

In 2017 is aandacht gegeven aan het voorkomen van geweld, woninginbraken en jeugdoverlast en –criminaliteit. Daarnaast is extra aandacht gegeven aan het beperken van maatschappelijke onrust (onder andere door verwarde personen) en de bestrijding van georganiseerde criminaliteit en de aanpak ondermijning (verbinding tussen boven- en onderwereld).

Bouwen en duurzaamheid

Bij de nieuwbouw in Palenstein is ingezet op aardgasvrij bouwen. Niet te missen was de ontwikkeling van het nieuwe Stadhuis-Forum. De visie Centraal Park Dobbe is ontwikkeld in samenspraak op het niveau van coproduceren. Het uitgaansgebied Cadenza 1 is in 2017 geopend. Ook is de nieuwe horecavisie voor heel Zoetermeer vastgesteld.

Zorg en welzijn

Het gemeentebestuur heeft ervoor gezorgd dat iedere jeugdige de benodigde zorg krijgt door een sterk preventief aanbod en het Actieplan kostenbeheersing jeugdhulp. Zoetermeerders met kleine schulden konden aankloppen bij het Sociaal leenfonds. Verder heeft het gemeentebestuur ingezet op het behoud van de wijkverpleging.

Cultuur en sport

De verbouwing van het CKC en het Stadstheater werd gerealiseerd, en er is groen licht gegeven om de Balijhoeve om te vormen tot een mooie, groene ontmoetingsplek in Rokkeveen. De nieuwe subsidieregeling ‘sport als supporter van Zoetermeer’ is een goede uitvoering van het vernieuwde sportbeleid.

Verkeer en vervoer

De komst van het station Lansingerland-Zoetermeer is weer een stap dichterbij gekomen door de plaatsing van de grote betonnen liggers over de A12.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen