Op Energiesafari in Zoetermeer

Foto: gemeente Zoetermeer

Om energie te besparen en het gebruik van duurzame maatregelen te stimuleren organiseert de gemeente Zoetermeer de komende weken weer Energiesafari’s. De gemeente doet dit samen met Reimarkt en 4Home2.

U ontvangt een persoonlijke uitnodiging voor een energiesafari in uw wijk. De komende weken zijn er safari’s in de wijken Palenstein, Driemanspolder en Seghwaert.

Wat is een energiesafari?

Tijdens een energiesafari wandelen deelnemers samen langs verschillende huizen in de buurt. Gedurende deze wandeling worden er warmtebeelden gemaakt van verschillende woningen. Een expert vertelt wat dit warmtebeeld laat zien over de energieverliezen aan de woning. Dit geeft direct inzicht in het energiegebruik en de warmteverliezen van de woning. Door deze warmtelekken vervolgens aan te pakken, kan de woning energiezuiniger worden gemaakt en de energierekening omlaag worden gebracht. Tijdens de safari zijn medewerkers van Reimarkt, de winkel voor duurzaam wonen, aanwezig om antwoord te geven op eventuele vragen.

Wat is een warmtebeeld?

Een warmtebeeld-camera kijkt naar het infrarode deel van de straling en ziet de temperatuur van voorwerpen. Zo’n warmtebeeld toont waar warmte uit de woning verdwijnt. Dit kan bijvoorbeeld bij de kozijnen of de deur zijn. U ziet het ook als de muren niet goed geïsoleerd zijn of als u slecht dubbel glas heeft.

Voorbereiding voor de safari

Voor een goede opname van uw woning is het belangrijk dat u:

  • de hele woning verwarmt
  • inclusief bovenverdiepingen
  • het moet binnen minstens 10 graden warmer zijn dan buiten.
  • alle deuren, ramen én ventilatieroosters in huis sluit.

Warmtebeeld van uw woning

Wilt u een warmtebeeld laten maken van uw woning dan kost dat slechts € 10,-. De gemeente geeft € 40,- subsidie per warmtebeeld. Wilt u ook een opname van de achtergevel en/of zijgevel, dan betaalt u respectievelijk € 60,- en € 100,-. Betaling kan ter plaatse, contant of via pin.

Bij regen en harde wind geen safari

Als het die avond regent of erg hard waait dan verplaatst de safari naar een andere avond (dan koelt de gevel te veel af en is het warmtebeeld niet duidelijk). U krijgt dan van tevoren een telefoontje.

Wat gebeurt er na de energiesafari?

U krijgt het warmtebeeld met een korte toelichting thuisgestuurd. Eind maart of begin april organiseert de gemeente een slotbijeenkomst voor alle deelnemers van energiesafari’s in Zoetermeer. Op deze bijeenkomst wordt gedeeld waar huizen vaak lekken en wat de oplossing is. U ontvangt voor deze bijeenkomst nog een uitnodiging.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om uw woning te verduurzamen, breng dan een bezoek aan Reimarkt aan de Dorpsstraat 163. Reimarkt is geopend op donderdag en vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur en op afspraak. Meer informatie vindt u op www.reimarkt-zoetermeer.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen