Begrotingsdebat 2017: Zoetermeer verder ontwikkelen

Zoetermeer
Zoetermeer
Foto: Redactie Zoetermeer

Zoetermeer staat er financieel goed voor. De begroting is op orde en er is geld voor nieuw beleid. Deze gezonde financiële situatie maakt het mogelijk om kansen te benutten en tegenvallers op te vangen. De raad stemde op 6 november 2017 in met de begroting 2018-2021 met uitzondering van de SP-fractie.

De totale begroting omvat ongeveer € 400 mln. per jaar en geeft aan waar de gemeente het komende jaar geld aan uitgeeft. Voor 2018 is ruim € 4,4 miljoen beschikbaar voor nieuwe voorstellen. Bij het positieve beeld past wel een winstwaarschuwing in verband met open einden in het regeerakkoord. De woonlasten voor de inwoners stijgen alleen met de inflatie.

Ontwikkelingen stad

Zoetermeer moet ook in de toekomst aantrekkelijk blijven. Er wordt geld gereserveerd om plannen te ontwikkelen gericht op alle aspecten van de stad. Er wordt vormgegeven aan het woningbouwprogramma en er komen de komende jaren fors meer woningen bij. Oudere woonwijken worden opgeknapt en verduurzaamd. In de binnenstad worden kantoren naar woningen omgebouwd. Het Stadhuisplein en het Stadhuis worden opgeknapt en een visie op De Dobbe wordt uitgewerkt met extra aandacht voor het groene karakter ervan. Er is een tekort aan jongerenwoningen. Daarom wil de raad dat, in overleg met de eigenaar van de gevangenis, wordt bekeken wat nodig is om van de gevangenis jongerenwoningen te maken. Bij de verdere uitwerking van de woningbouwprogrammering wordt rekening gehouden met de behoefte aan studentenwoningen/-kamers onder Zoetermeerse studerende jongeren. Daarnaast zal aandacht worden besteed aan het stimuleren van aardgasvrije nieuwbouwlocaties.

De raad wil voor het voorjaarsdebat 2018 een visie, actieplan en begroting voor het toepassen van Smart City oplossingen (= inzet van informatietechnologie en gebruik van data) voor de aanpak van maatschappelijke opgaven en inrichting van het openbaar gebied. Ook heeft de raad het college verzocht een eenmalige bijdrage te verstrekken aan de initiatiefnemers van de Coöperatie Dorpsstraat Plezierig Authentiek U.A. voor het realiseren van cameratoezicht in de Dorpsstraat.

Sport en vrije tijd

De raad heeft zich unaniem uitgesproken voor ijsgarantie in Zoetermeer. Er komt een onderzoek hoe de continuïteit van ijs kan worden gewaarborgd voor alle bestaande ijsverenigingen en de gebruikers van de ijsbaan. Ook wil de raad een plan om een jaarlijks huttenbouwfestival te organiseren. Discgolf course wordt mogelijk uitgebreid van 9 naar 18 holes, waarbij het tijdelijke karakter niet uit het oog wordt verloren.

Voor ouderen worden in 2018 minimaal 3 beweegmarkten georganiseerd. De raad wil eveneens dat Poppodium De Boerderij moet kunnen uitbreiden. Er wordt voorzien in een reservering om dit financieel mogelijk te maken. Tevens moet het huren van gemeentelijke accommodaties door inwoners eenvoudiger worden. Hiervoor wordt een plan ontwikkeld.

Samenleving

De aanpak van eenzaamheid onder ouderen wordt intensiever aangepakt. Onderzocht wordt of een speciaal actieprogramma zoals gebruikt in Rotterdam ook in Zoetermeer kan worden ingevoerd. De raad wil eveneens dat 65 plussers met een ZoetermeerPas op werkdagen in de daluren en in de weekenden op alle uren gratis kunnen reizen met het openbaar vervoer. Het college heeft opdracht gekregen de mogelijkheden in beeld te brengen. Daarnaast moet er een overzichtelijk vervoersplan komen voor mensen die mobiliteitsproblemen hebben. Dit omdat het Wmo-gebruik van de RegioTaxi Haaglanden gestaag terugloopt.

Er komt een onderzoek naar de mogelijkheden voor het vestigen van een dependance van het daklozenloket van het Centraal Coördinatiepunt in Zoetermeer. Indien mogelijk wordt een pilot gestart. Ook wordt Zoetermeer aangemeld voor een experiment dat de overheid wil aangaan met het vormen van een ‘Right to Bid’. Dit betreft een regeling die inwoners en lokale verenigingen de mogelijkheid biedt een alternatief voorstel in te dienen voor de uitvoering van collectieve voorzieningen in hun directe omgeving.

Met Klijnsmagelden wordt flink geïnvesteerd in armoedebeleid voor kinderen. De raad wil voor het Voorjaarsdebat 2018 de effecten weten van de inzet van deze extra Klijnsmagelden. De vraag naar schuldhulp in Zoetermeer blijft stijgen. Om die reden wil de raad dat er een systeem komt voor vroeg signalering in samenwerking met het BKR. Ook het pleegzorgtekort moet worden aangepakt. Een brede, zichtbare en uitnodigende campagne moet zorgen voor meer pleeggezinnen.

Via de motie ‘rookvrije generatie’ wil de raad dat de gemeente toetreedt tot de Alliantie Nederland Rookvrij. Het college is gevraagd zich integraal in te spannen met besturen van scholen en onder andere sportverenigingen om zo veel mogelijk schoolpleinen, sportvelden en andere locaties voor jongeren rookvrij te krijgen. Ook de huidige situatie rondom softdrugs voor jongeren onder de 18 jaar wordt in kaart gebracht.

De raad wil dat het college zich binnen de VNG hard maakt voor een cao beschut werk (gericht op mensen met een beperking). Ook moet er ingezet worden op het realiseren van meer arbeidsplaatsen dan het afgelopen jaar.

Natuur en duurzaamheid

Blauwalg in de Zoetermeerse Plas moet worden tegengegaan. In overleg met het Hoogheemraadschap Rijnland moet onderzocht worden welke alternatieven er zijn. Het gruttolandje in het Buytenpark en het libellenreservaat bij de Balij komen op de Groenkaart als natuurkernen. Tevens wil de raad dat er een brugverbinding komt tussen de Hof van Seghwaert en de Zegwaartseweg.

Moties en amendementen

Tot slot: de fracties dienden 64 moties in en 3 amendementen. Uiteindelijk werden 41 moties en 3 amendementen in stemming gebracht. In totaal nam de raad 26 moties aan, waarvan 8 unaniem.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen