Lokaal Gezondheidsbeleid focust op voorkomen van problemen

Wethouder Isabelle Vugs
Wethouder Isabelle Vugs
Foto: Gemeente Zoetermeer

Samenwerken aan positieve gezondheid en zo gezondheidsproblemen bij Zoetermeerders voorkomen. Dat is de focus van het Lokaal Gezondheidsbeleid. De gemeente presenteert dit beleid in een compact visiedocument en uitvoeringsagenda.

Wethouder Isabelle Vugs: ‘Gelijke kansen op een gezond leven en vitaal ouder worden, dat gunnen we toch iedereen? De gemeente wil daarin graag helpen en werkt hierin met veel partijen samen’.

Gezondheid bevorderen

Het doel van het Lokaal Gezondheidsbeleid is om de gezondheid van inwoners te bevorderen. De nieuwe nota gezondheidsbeleid presenteert de gemeente in de vorm van een compact visiedocument met daaronder een uitvoeringsagenda die na twee jaar wordt geëvalueerd en zo nodig bijgesteld. Bij het opstellen van deze documenten is samenspraak geweest met inwoners, professionele partners, de Adviesraad Sociaal Domein en het Overleg Samenwerkende Ouderenbonden. Via het burgerpanel konden Zoetermeerders hun mening laten horen. Daarnaast zijn er gesprekken gevoerd met ouderen om hen ook actief bij dit beleid te betrekken.

Gezondheidsproblemen voorkomen

Ten opzichte van voorgaande jaren zijn er geen grote beleidswijzigingen; de focus ligt op preventie en het voorkomen van gezondheidsproblemen. Dit vraagt om een lange adem. Het Gezondheidsbeleid krijgt een nu eigen plek, en is niet meer onderdeel van de Wmo-nota, omdat preventie vooraf gaat aan de Wmo en het beleid veel breder is.

De Zoetermeerse visie op gezondheid

Centraal in het beleid staat ‘positieve gezondheid’. Dit betekent dat er vooral gekeken wordt naar mogelijkheden in plaats van beperkingen. Laagdrempelige activiteiten kunnen de (positieve) gezondheid en participatie bevorderen en daarmee problemen voorkomen. Daarnaast worden er vier prioriteiten genoemd:

  1. Vitaal ouder worden.
  2. Gelijke kansen op gezond leven.
  3. Lekker in je vel.
  4. Samenwerken aan (positieve) gezondheid.

Dit sluit aan bij de principes van het sociaal domein. Een goede gezondheid zorgt voor meer zelfregie, participatie en voor zelfredzaamheid. Doordat gezondheid specifiek in de Omgevingswet is benoemd, verbindt het beleid ook het fysieke domein en gezondheid met elkaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen