Zoetermeerders bellen eenzame ouderen vanuit de Zilverlijnbus

Eenzaam...
Eenzaam...
Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Eenzaamheid onder ouderen is een bekend probleem, ook in Zoetermeer. Om aandacht te vragen voor eenzame ouderen én daadwerkelijk wat voor hen te betekenen, staat de Zilverlijnbus van het Nationaal Ouderenfonds 21 en 22 september voor het stadhuis in Zoetermeer. Tientallen medewerkers van de gemeente zetten zich belangeloos in door een telefoongesprek te voeren met een eenzame oudere.

Nederland telt 1 miljoen eenzame ouderen. 200.000 van hen geven aan extreem eenzaam te zijn. Dat betekent dat zij maximaal één keer per maand sociaal contact hebben. Om deze ouderen uit hun isolement te halen, is het Nationaal Ouderenfonds twee jaar geleden gestart met de Zilverlijn. Een gratis beldienst waarbij eenzame ouderen, die aangeven dat prettig te vinden, één keer per week door een enthousiaste vrijwilliger gebeld worden. Het spreekt voor zich dat hier mooie, en vaak ook emotionele, gesprekken uit voortkomen.

Jan Slagter en wethouder Vugs

Zoetermeerder Jan Slagter, directeur van Omroep Max, zet zich al jaren in voor ouderen in Nederland en twijfelde dan ook geen moment toen hem werd gevraagd een uurtje te komen bellen. Ook Wethouder Isabelle Vugs (Zorg en Welzijn) zal plaatsnemen in de bus en een aantal telefoongesprekken voeren. “Eenzaamheid is een ontzettend groot probleem in Zoetermeer, maar helaas bijna altijd ook onzichtbaar. Een initiatief als de Zilverlijn helpt ons weer iets verder in de strijd daartegen”, aldus Vugs.

Honderden deelnemers

De Zilverlijn kent inmiddels honderden deelnemers door het hele land, en wordt mede mogelijk gemaakt door het KPN Mooiste Contact Fonds en de Vriendenloterij. KPN Mooiste Contact Fonds steunt de dienst niet alleen financieel, maar biedt ook honderden belvrijwilligers en het belsysteem.

Aanmelden

Ouderen kunnen zich aanmelden via 0800-1325 (gratis) of via ouderenfonds.nl/deelnemen/zilverlijn/

Het Nationaal Ouderenfonds

Het Nationaal Ouderenfonds steunt ouderen in Nederland met concrete diensten en activiteiten. Voorbeelden hiervan zijn de BoodschappenPlusBus, de Zilverlijn, de stranduitjes en de kerstdiners. Alle diensten en activiteiten zijn gericht op het stimuleren van sociale contacten en zelfredzaamheid van ouderen om zo eenzaamheid te bestrijden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen