Histoire du Soldat wint de Kunst- & Cultuurprijs Zoetermeer 2021

Foto: Netwerk Zoetermeer

Op woensdagavond 23 februari is de winnaar van de Kunst- & Cultuurprijs Zoetermeer 2021 bekend gemaakt. Dit jaar is het ‘Bronzen Visdiefje’ en het bijbehorende geldbedrag uitgereikt aan Histoire du Soldat, de unieke samenwerking tussen acteur Laurens de Groot en het Ebony Ensemble.

Het was een spannende avond, waarbij er na de online variant van vorig jaar, dit jaar weer gasten aanwezig mochten zijn in de kleine zaal van het Stadstheater. Het was een fantastische avond om bij te wonen aangezien alle genomineerden de kans kregen om zichzelf nog een keer te laten zien en daarnaast waren er nog meer bijzondere optredens uit de rijke cultuursector die Zoetermeer kent. Namens de afdeling Cultuur van de gemeente zou wethouder Robin Paalvast de prijzen uitreiken, vanwege zijn afwezigheid vervulde wethouder Jan Iedema deze keer de functie.

De genomineerden waren ‘CityTales’, een street art project ontwikkeld door Sichting Franx en de Urban Art Studio, het 4×4 Festival van Greg & Baud Productions waar makers de ultieme uitdaging met zichzelf aangingen, Histoire Soldat, het compacte stuk door Laurens de Groot en het Ebony Ensemble en gitarist Marcel Singor die in 2021 onder andere te horen was op het internationaal geprezen Kayak album ‘Out Of This World’. Uiteindelijk was het Histoire du Soldat die er met de hoofdprijs vandoor ging. Het stuk is gemaakt voor een rondtrekkend muziektheater en daarom is het in compacte vorm geschreven: 3 acteurs en 7 musici. Deze compacte vorm is in deze versie nóg compacter gemaakt doordat Laurens de Groot in deze voorstelling alle rollen voor zijn rekening neemt. Tijdens deze voorstelling werden er belangrijke hedendaagse thema’s aangeraakt en op creatieve wijze werd dit stuk uit 1918 relevant gemaakt voor de huidige tijd. Een goed voorbeeld van relevantie van tijdloze kunst. De wethouder gaf aan dat Zoetermeer als stad trots mag zijn op de professionaliteit en samenwerking tussen deze creatieve geesten.

Stimuleringsprijs Opkomend Talent

Harpe Davids ging met de Stimuleringsprijs Opkomend Talent 2021 naar huis. Veel muziekverenigingen beweren dat iedereen welkom is om lid te worden, maar in de praktijk kunnen zo’n 30.000 mensen met een (verstandelijke) beperking nog geen lid worden van een reguliere muziekvereniging. Harpe Davids startte daarom een nieuwe afdeling voor slagwerkers en dansers met een beperking onder de naam Harpe Davids Unlimited. Nu heeft iedereen de kans om volwaardig lid te worden van de vereniging, samen muziek te maken en hun talenten verder te ontwikkelen.

De Kunst- & Cultuurprijs Zoetermeer wordt, in opdracht van de gemeente Zoetermeer, georganiseerd door Netwerk Zoetermeer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen