Cultuursector in Zoetermeer hard geraakt

Foto: Stadstheater Zoetermeer

De culturele sector in Zoetermeer wordt, net zoals in de rest van het land, hard geraakt door de Corona-crisis. Lege zalen, geannuleerde voorstellingen, exposities en concerten en half gevulde repetitieruimtes.

Veel onmisbare inkomsten uit kaartverkoop, horeca en lesgelden vallen weg, maar voor landelijke steun komen deze lokale culturele organisaties niet of nauwelijks in aanmerking. De samenwerkingsgezindheid en moraal binnen het culturele veld is groot, maar steun vanuit de gemeente is onontbeerlijk om cultuur in Zoetermeer overeind te houden.

Juist in deze tijd is kunst en cultuur van onschatbare waarde. Daarom maken de culturele instellingen en verenigingen zich hard voor een mooi programma dat Zoetermeerders raakt, inspireert en verbindt. Ook in Corona-tijd. Want de stad en haar inwoners hebben cultuur nodig om te relativeren, genieten en vooruit te kunnen kijken. Cultuur maakt de stad aantrekkelijk, in de breedste zin van het woord.

Culturele makers en organisaties weten elkaar goed te vinden en ondersteunen elkaar via samenwerking meer dan ooit, maar redden het niet zonder de steun van de gemeente Zoetermeer. Daarom doen culturele organisaties gezamenlijk een dringend beroep op de gemeenteraad om het raadsvoorstel voor noodsteun aan het culturele veld aan te nemen. Dit pakket aan noodmaatregelen is mede tot stand gekomen door goed en constructief overleg met het culturele veld.

De organisaties hebben perspectief nodig om de bedrijfsvoering en programmering te ontwikkelen in het licht van de veranderde omstandigheden. Er is ademruimte nodig om nieuwe businesscases te ontwikkelen om met volle kracht vooruit te kunnen voor de stad. Naast de noodmaatregelen pleiten de organisaties dan ook in het voorstel om extra geld vrij te maken voor het toekomstperspectief.

Dit pleidooi wordt gedaan door de taskforce van culturele organisaties, bestaande uit het Stadstheater Zoetermeer, Ebony Ensemble, Bibliotheek/het Forum, ArchitectuurPunt Zoetermeer, het Historisch Genootschap Oud Soetermeer, Terra Art Projects, Museum De Voorde, Cultuurpodium Boerderij, CKC & partners, Storytellers, filmhuis Cameo, het Nationaal Videogame Museum, JJ Music House, Floravontuur Promotie Zoetermeer en het Cultuurfonds Zoetermeer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen