Cultuurlezing Tapijt van Bayeux

Foto: Bibliotheek Zoetermeer

Op zondag 14 oktober vertelt cultuurhistorica Willy Atema alles over het Tapijt van Bayeux. Het 70 meter lange borduurwerk is vernoemd naar het Normandische stadje Bayeux waar het tentoongesteld wordt en verbeeldt de strijd tussen Willem de Veroveraar en de Angelsaksische graaf Harold II.

Dit bijzondere wandkleed doorstond branden, vernielingen en godsdienstoorlogen. Het tapijt vertelt over winnen en verliezen, wonen en varen, eten en drinken, kleding en gewoontes uit die tijd. Deze cultuurlezing i.s.m. de Volksuniversiteit is één van de activiteiten in de maand van de Geschiedenis. De lezing vindt plaats in het Forum en start om 11.00 uur en duurt tot ca. 12.30. Kaarten € 10,- (leden ) € 12,50 (niet leden) zijn online verkrijgbaar op www.bibliotheek-zoetermeer.nl of te koop aan de balie van alle vestigingen van Bibliotheek Zoetermeer.

Het Tapijt van Bayeux Het Tapijt van Bayeux geeft de geschiedenis weer van de verovering van Engeland in 1066. Toen Willem, hertog van Normandië, in september 1066 Het Kanaal overstak, had hij een invasiemacht van zevenduizend man, drieduizend paarden en tonnen voorraad bij zich. Het was het einde van vele jaren bittere frustratie. Eindelijk zou hij gaan vechten voor wat hij als het zijne beschouwde: de Engelse kroon. En het lukt hem, Willem wordt na de slag bij Hastings in 1066 koning van Engeland. Hoe het ging, wat het kostte aan inzet, wapens, slachtoffers, moed, list en bedrog weten we door het Tapijt van Bayeux.

Activiteiten tijdens de Maand van de Geschiedenis In het Forum is in oktober nog meer te doen voor jong en oud met het thema Geschiedenis. Een greep uit alle andere activiteiten: schrijfster Nelleke Noordervliet in de Talkshow Boek&Meer, Ronn van Etten zingt protestliederen, gedichten over opstand en geschiedenis van de Werkgroep Poëzie zijn te zien op een groot scherm, tentoonstelling: Opstand in 1574 van het Historisch Genootschap Oud Soetermeer. Bekijk het hele programma online op www.bibliotheek-zoetermeer.nl. Meer algemene informatie over de Maand van de Geschiedenis is te vinden op www.maandvandegeschiedenis.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen