TERRA EXPOSEERT: Mariska Mallee ‘What’s next?’ De duurzame toekomst verbeeld

Foto: Terra Projects / foto: Annelize van der Helm

Het werk van Mariska Mallee gaat over haar droom: de duurzame stad. “In mijn werk bouw ik aan de duurzame steden en maatschappijen. Ik laat mij inspireren door wiskunde, kwantummechanica, ruimtevaart, architectuur, nieuwe duurzame technologieën, circulaire economie en de natuur.”

Uit haar zoektocht ontstaan Escher-achtige werken met verspringende perspectieven, die de toeschouwer verder meenemen in hun eigen droom. “Al in mijn kindertijd had ik het gevoel dat de aarde een prachtige plek is, maar dat het veel beter kon. Vooral de uitbuiting van natuur, mens en dier maakt mij tot op de dag van vandaag strijdvaardig. Heel lang heb ik gedacht dat het niet uitmaakte wat ik schilderde, want wat krijg ik in mijn eentje met mijn verhaal in mijn schilderijen voor elkaar?”

Stephen Hawking, Govert Schilling en Gaudi

“Via kunst, wetenschap en boeken, zoals de theorieën van Stephen Hawking en het onderzoek van journalist Govert Schilling, ging ik mij verdiepen in mijn interessegebieden. Via bijvoorbeeld het internet kreeg ik zicht op al die ‘kleine’ initiatieven waar ik zo blij van werd. Er is, zeker de laatste jaren, een transitie naar een duurzame wereld gaande. Dat vertaal ik in mijn schilderijen.”

Mariska werkt in verschillende lagen en gebruikt krijt, verf en soms collagetechnieken. In veel werk gebruik ik wiskundige symbolen (bijvoorbeeld de Fibonaccireeks, guldensnede of flower of life) en in sommige werken vind je het menselijk lichaam terug. Ook verschijnen er teksten die meewerken als een patroon of structuur. In sommige werkstukken gebruik ik elementen van de architectuur van Gaudi. Ik speel met matte, glanzende en ioniserende verf die de toeschouwer in het voorbijlopen andere kleuren laat zien. Met dikke en vlakke verf breng ik kantachtige lagen aan die een dieptewerking geven. Ik speel op een 2D vlak met ruimte: soms is de ruimte er wel en soms niet. Je kunt mijn gebouw/stad op veel manieren binnentreden. De stad is flexibel en weet zich aan te passen aan de beschouwer.”

Visie en vrijheid

“Het abstracte van de wiskunde maakt dat ik iedere keer weer andere invalshoeken kan bestuderen en laat de toeschouwer veel vrijer in de eigen interpretatie. Ik geef in mijn werk mijn visie, maar geniet van het feit dat iedere toeschouwer een andere belevingswereld heeft en er weer iets anders in ziet. Sommigen vinden een maatschappij zonder geld en persoonlijk bezit ook heel afschrikwekkend. Sommigen zijn bang voor computers en kunstmatige intelligentie. Sommige mensen vatten het werk heel religieus op. De interactie en gesprekken voeden mij weer in volgende fantasieën en ideeën.”

Over de kunstenaar

Mariska Mallee (1959) volgde een opleiding aan de Koninklijke academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en studeert af in 1982. Hierna startte ze als zelfstandig beeldend kunstenaar en in 1985 als docent teken- en schilderlessen. In 2003 werd Mariska medeoprichter van galerie Kunstraam (www.kunstraam.info). In 2013 werd er een nieuw atelier en leslokaal ArtShareMR (www.artsharemr.com) opgericht in bedrijfsverzamelgebouw ‘De verlichting’ op de grens van Den Haag en Voorburg.

De expositie ‘What’s next’, de duurzame toekomst verbeeld, is te zien van 2 t/m 28 juni in het TERRATORIUM (geopend van wo t/m zo van 13-17 uur). Adres: Dorpsstraat 12, 2712 AK Zoetermeer (toegang gratis). Op vrijdag 8 en 22 juni en zaterdag 9 en 23 juni is de kunstenaar aanwezig in het TERRATORIUM.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen