TERRA exposeert: Masoud Gharibi ‘25 Jaar schilderen in Nederland’

Foto: Bron foto: Annelize van der Helm

Masoud Gharibi werd geboren in Teheran. Nog steeds zijn de prachtige kleuren, de motieven, heilige symbolen en verhalen van Iran een grote inspiratiebron voor hem. De kunstenaar blijft zich ontwikkelen. Het resultaat toont hij in de vorm van schilderijen en bronzen beelden tijdens de expositie ’25 Jaar schilderen in Nederland’.

De eerste politieke karikaturen van Masoud werden in 1979 in kunsttijdschriften gepubliceerd. Ook begon hij in deze periode met het schilderen van landschappen. In de jaren ’80 vluchtte Masoud uit Iran en vestigde zich uiteindelijk in Nederland, waar hij in 1992 aan de Academie Minerva in Groningen afstudeerde.

“De helft van mijn leven heb ik doorgebracht in Iran”, vertelt Masoud. “Nog steeds laat ik mij inspireren door alle heldere kleuren van de bergen, bossen en woestijnen. De prachtige kleuren van de mozaïeken van moskeeën en de motieven van tapijten blijven mij boeien. Ook de eeuwenoude Perzische verhalen en de gedichten van middeleeuws dichters, in combinatie met mijn leven in Nederland, zijn voor mij een bron van inspiratie.”

Watertalismannen

Symbolen spelen een belangrijke rol in het werk van de kunstenaar. “In het begin van mijn kunstenaarscarrière in Nederland schilderde ik veel ‘watertalismannen’, symbolen voor regen en water, omdat Iran zo’n droog land is. Maar in Nederland was dit niet meer nodig! Nu gebruik ik deze en meer symbolen om een sfeer te creëren van schoonheid en heiligheid.”

Masoud ziet kleur als de aanwezigheid van de wereld. “Zonder bestaat de wereld niet. Iedere kleur heeft zijn bestaansrecht, die de kunstenaar onweerlegbaar en in al zijn heiligheid vastlegt.”

Maar hoe heilig is zijn huidige werk? “Jaren geleden opende een oud-docent van me, mijn expositie. Hij noemde mijn schilderijen toen ‘heilige doeken’. Op dat moment besloot ik om op deze heilige doeken naakte vrouwen te schilderen. Mijn oudere werk is veelal zonder perspectief, abstract, met traditionele motieven en met rechte en hoekige vormen. De vrouwen zijn ruimtelijk, sierlijk, hebben rondingen en zijn hedendaags. Het combineren van deze twee tegenpolen is voor mij een uitdaging.”

Verhalen in brons

Masoud begon in 1997 met het maken van bronzen beelden. “Ik kon enige tijd niet schilderen en ben op advies van een goede kunstenaar gaan beeldhouwen. In tegenstelling tot mijn schilderijen, toon ik in mijn beelden meestal mensfiguren. Het werk is gebaseerd op oude Iranese verhalen en nieuwe gebeurtenissen.”

De expositie ‘25 Jaar schilderen in Nederland’ is te zien van 28 april t/m 24 mei in het TERRATORIUM (geopend van wo t/m zo van 13-17 uur). Adres: Dorpsstraat 12, 2712AK Zoetermeer (toegang gratis).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen