14.000e bezoeker Nationaal Videogame Museum Zoetermeer

Gamen van alle leeftijden
Gamen van alle leeftijden
Foto: @NationaalGameMuseum / Bas de Heer

Het in het Stadshart gevestigde Nationaal Videogame Museum heeft afgelopen paasweekend haar 14.000e bezoeker mogen ontvangen sinds de opening op 30 november 2017.

“Ons doel was om in de pilotperiode van een jaar 10.000 bezoekers naar ons museum te krijgen. We hadden nooit durven dromen dat we dat aantal al in 4 maanden zouden overschrijden”, aldus een trotse museumdirecteur, Hasan Tasdemir.

Het loopt storm bij het museum. Gemiddeld worden er 200 bezoekers per dag ontvangen. In de vakanties en weekenden zijn het er soms meer dan 400. De reviews op de social media zijn bijna unaniem zeer positief. Mensen roemen de combinatie van een echt museum, waar je kunt leren over de geschiedenis van de gamesindustrie en over de gamecultuur in Nederland, en de interactieve kant waarbij alle games ook daadwerkelijk speelbaar zijn.

Wethouder Paalvast is blij met het succes van het museum: ”Geweldig dat Zoetermeer met deze pilot van het Gamemuseum nu al een echte publiekstrekker in de stad erbij heeft gekregen. Mensen komen speciaal voor het Gamemuseum naar Zoetermeer.”

Maatschappelijke functie Naast een culturele functie vervult het museum ook een maatschappelijke. Sinds begin dit jaar is het museum een erkend leerwerkbedrijf en zijn er acht vrijwilligers vanuit het Werkplein werkzaam. Tasdemir: “Het is fantastisch om te zien hoe gemotiveerd deze jongens en meiden zijn om mee te werken in het museum. We hebben vrijwilligers die meewerken in het museumcafé ‘Barcade’ en ook techneuten die meehelpen bij het onderhoud van de machines.”

Vaste expositie uitgebreid en museum als decor Sinds de opening in november 2017 heeft het Nationaal Videogame Museum haar vaste expositie uitgebreid met een grote verzameling videogames afkomstig uit Nederland, zoals A2 Racer en Jazz Jackrabbit. Ook is er een LAN-game opstelling gerealiseerd in het GameLab en is er Game Art van Nederlandse Game kunstenaars te zien, zoals van Daniël Ernst, Guerrilla Games.
Toekomst Op korte termijn worden in het museum nog meer informatiepanelen opgehangen met historische feiten over de geëxposeerde games. Het museum wil bovendien meer evenementen organiseren die zich richten op het in leven houden van de sociale gamecultuur. “Dus niet thuis alleen op de bank, maar met en fysiek bij elkaar”, licht Tasdemir toe.

Op 12 april ontvangt het museum bovendien het beroemde Ricciotti Ensemble tijdens hun Gametour, waarbij ze bekende gametunes ten gehore brengen. Aanvang 19.30 uur.

Over het Nationaal Videogame Museum Het museum richt zich specifiek op videogames, de geschiedenis hiervan en de invloed van de gameindustrie op de maatschappij en is op 30 november 2017 in pilotfase van een jaar gestart.

Het museum is opgebouwd in tijdsperioden. Naast exposities zijn kamers ingericht met unieke, speelbaar gemaakte museumstukken uit vervlogen tijden. Een historische ‘trip down memory lane’ langs de gamecultuur. In het GameLab kunnen gameontwikkelaars en gamers hun toekomstvisie tonen en delen en is ‘game art’ te bewonderen. Het museum huisvest eveneens een historische arcade. Tijdens het eerste pilotjaar worden steeds meer belevingen toegevoegd.

De gemeente Zoetermeer staat achter het initiatief en heeft een belangrijke rol gespeeld in het beschikbaar maken van de locatie van het museum, het voormalige V&D-pand in het Stadshart.

Meer informatie over het museum en de exposities via: www.nationaalvideogamemuseum.nl of de social kanalen: Facebook: @NationaalGameMuseum Instagram: @NaVGMuseum Twitter: @NaVGMuseum

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen