TERRA EXPOSEERT: Loulou Joolen ‘Onderweg’

Foto: Terra Projects / Foto: Nelly Smits

De grote inspiratiebronnen van kunstenaar Loulou Joolen zijn de natuur en het menselijk bestaan. In april zijn haar schilderijen, beelden en textiele creaties te zien bij TERRA.

“Met het thema ‘Onderweg’ neem ik afstand van de heftigheid om me heen en in mijzelf, om me er opnieuw mee te verbinden. Met mijn kunst probeer ik een klein stukje te begrijpen van de belevingen, emoties en ervaringen van mensen onderweg: uniek, eenmalig en in miljoenen.

In onze wereld is alles een voortbouwen op wat vooraf ging”, aldus Loulou. “Alles wat nu bestaat is een spoor van wat er later zal zijn. Dat wat veroudert en vergaat, is een deel van een doorgaand proces: een onderweg zijn. Ik wek dat wat is verouderd opnieuw tot leven of verwerk het in iets nieuws. In schilderijen en beelden verwerk ik resten papier, karton, hout en metaal. In textiel experimenteer ik met weeslapjes en versleten materiaal dat in veelkleurige doeken wordt opgenomen.”

Oostwinter, Voorjaarsvuur en Goudzomer

De kleuren, sfeer en bewegingen van de natuur verwerkte Loulou in een aantal textiele schilderijen. Drie daarvan zijn tentoongesteld als draagbare stola’s onder de titels: Oostwinter, Voorjaarsvuur, en Goudzomer. “Textiel is in mijn werk vrij nieuw materiaal. De natuurlijke materialen wol, zijde, en plantenvezels hebben op dit moment mijn voorkeur. De combinatie van door mensen gemaakte en afgedragen weefsels met nieuwe zijde en wol toont onze verwevenheid met de natuur. De gelaagdheid maakt de kleuren en texturen rijk en tastbaar.”

“Het werken met diverse materialen en technieken biedt mij verschillende inspiratie- en uitdrukkingsmogelijkheden. De mensfiguren van keramiek die ik toon, verbeelden een gestolde stemming of sfeer. Door het werken met klei kan ik mijn onderwerp letterlijk bevatten, onder handen nemen. Ik word uitgedaagd om te focussen en er ontstaat een vaste vorm in de ruimte.”

Sporen in verleden en toekomst

De expositie van Loulou richt zich op de beweging en verandering in het bestaan. “De figuren in bijvoorbeeld mijn schilderijen, bevinden zich in verschillende innerlijke of uiterlijke situaties onderweg: een oversteek, vlucht, chaos, conflict, nieuwe wereld, ontmoeting etc. Het menselijk bestaan is onderweg zijn. Wat we achterlaten zijn sporen. Schilderen is voor mij een voortdurend onderweg zijn. Het schilderen zelf is een beleving in het moment. Hier kan ik spelen en opgaan in kleur en vorm. Een schilderij ontstaat in een langdurig proces van zoeken, laag over laag aanbrengen en een veelheid aan materialen.”

Over de kunstenaar

Loulou is opgeleid als bioloog en geïnteresseerd in structuren en processen in de natuur. “Als kunstenaar speelt nu ook mijn eigen verhouding tot de natuur en de betekenis die ik eraan geef een rol. Een aantal jaren was ik leraar biologie. Na een kunstopleiding aan de KABK en een opleiding als kunsttherapeut werkte ik als docent beeldende vorming en als kunsttherapeut. Ik geef op dit moment nog cursussen aan kinderen en ouderen. De laatste jaren komt er meer ruimte voor het zelf actief creëren.”

De expositie ‘Onderweg’ is te zien van 31 maart t/m 26 april in het TERRATORIUM (geopend van wo t/m zo van 13-17 uur). Adres: Dorpsstraat 12, 2712AK Zoetermeer (toegang gratis).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen