Bijzondere onthulling tijdens open dagen Stadhuis-Forum

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Tijdens de open dagen in Stadhuis-Forum wordt ‘De Ontmoeting’ onthuld. Dit is een uniek kunstwerk dat speciaal voor het Stadhuis-Forum is ontworpen en gemaakt. Dit werk verbindt de verschillende ruimtes in het nieuwe gebouw.

Het heden en verleden van Zoetermeer komen hier letterlijk samen. Daarnaast hebben Zoetermeerders een bijdrage geleverd aan dit kunstwerk, wat zorgt voor een uitzonderlijk werk dat in Zoetermeer geworteld zit.

Een kunstwerk in negen delen

Het kunstwerk ‘De Ontmoeting’ bestaat uit negen levensgrote afbeeldingen van Zoetermeerders uit vroeger tijden, gedrukt op gebrandschilderd glas. De foto’s zijn zo geprint dat het wit van de afbeelding transparant blijft. Hierdoor vloeien de omgeving en de afbeelding in elkaar over tot één beeld. Het idee voor het kunstwerk komt van kunstenaarsduo Maree Blok en Bas Lugthart. Tijdens de onthulling zijn er enkele nazaten aanwezig van de afgebeelde Zoetermeerders. Wethouder Taco Kuipers onthult het werk.

Een kunstwerk voor, door en samen met Zoetermeerders

In het Stadhuis-Forum komen gemeente, organisaties en inwoners samen. Een nieuw kunstwerk zou aan deze verbinding kunnen bijdragen. Daarom heeft de gemeente een projectgroep samengesteld van inwoners, raadsleden, ambtenaren en medewerkers van het Forum die meegedacht hebben met de kunstopdracht. Uit een voorselectie van 61 kunstenaars kozen zij 6 kunstenaars die een schetsvoorstel mochten presenteren. Het laatste woord was aan de Zoetermeerders die via het digitale platform DoeMee op een van de ideeën konden stemmen. ‘De Ontmoeting’ kreeg uiteindelijk de meeste stemmen. De projectgroep bleef betrokken bij de uitwerking en uitvoering van het ontwerp. De afbeeldingen zijn tot stand gekomen met medewerking van het Historisch Genootschap van Zoetermeer.

Kunst tot leven met augmented reality

In dit vernieuwde gebouw staan ook diverse kunstwerken, die u op bijzondere wijze kunt beleven met de nieuwe Triple-E augmented reality app. Download deze app uit uw App- of Playstore, open deze en houd uw telefoon voor het kunstwerk. Zo beleeft u de kunst op een nieuwe en unieke manier. Bij augmented reality (‘toegevoegde realiteit’) wordt er digitale informatie over de werkelijkheid heen gelegd, wat zorgt voor een bijzondere ervaring. Kijk voor meer informatie over kunst in Zoetermeer op: www.zoetermeer.nl/kunst.

Kunst in Zoetermeer

Kunst in de stad verhoogt niet alleen de aantrekkelijkheid, maar is ook een belangrijk visitekaartje. Daarnaast, kunst verbindt en zorgt ervoor dat mensen zich thuis voelen in hun stad. Om dit te stimuleren, hanteert de gemeente een percentageregeling. Bij gemeentelijke bouwwerken, grondexploitaties en herinrichting wordt 1% uitgetrokken om kunst te realiseren. De gemeente betrekt haar inwoners en partners bij het meedenken en beslissen over kunstprojecten om het draagvlak voor (openbare) kunst te vergroten.

'

Reacties

article
14377
Bijzondere onthulling tijdens open dagen Stadhuis-Forum
Tijdens de open dagen in Stadhuis-Forum wordt ‘De Ontmoeting’ onthuld. Dit is een uniek kunstwerk
https://zoetermeer.nieuws.nl/cultuur/14377/bijzondere-onthulling-tijdens-open-dagen-stadhuis-forum/
2018-01-20T11:41:19+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/397/2018/01/20114036/smartphone-1894723_960_720.jpg
Cultuur, Nieuws