Ondertekening Taalakkoord

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Ruim twintig Zoetermeerse organisaties en werkgevers ondertekenen samen met wethouder Vugs het Taalakkoord in het Digi-Taalhuis in de Hoofdbibliotheek op woensdag 20 december om 16.00 uur. Het Taalakkoord is een convenant waarin iedere organisatie aangeeft wat zijn/haar bijdrage is om laaggeletterdheid in Zoetermeer te bestrijden of te voorkomen.

Basisvaardigheden

Om zelfstandig te kunnen functioneren in de maatschappij, is het belangrijk dat iedereen beschikt over een minimaal niveau aan basisvaardigheden (taal, rekenen en digitale vaardigheden). En daar willen deze organisaties gezamenlijk voor zorgen! De deelnemers aan het convenant gaan laaggeletterden opsporen en verleiden een cursus te doen waarmee ze hun basisvaardigheden vergroten.

Laaggeletterdheid

In Zoetermeer is 9,7% van de inwoners van 16 t/m 65 jaar laaggeletterd. Dit komt neer op circa 8.000 inwoners in deze leeftijdscategorie en op ruim 10.000 totaal en dat is een aanzienlijk deel van de Zoetermeerders. Laaggeletterdheid komt voor in alle lagen van de bevolking, van ondernemer tot werknemer en werkzoekende en van puber tot senior. Maar het wordt vaak verborgen gehouden voor de directe omgeving. Zelfs levenspartners weten niet altijd van elkaar dat er sprake is van laaggeletterdheid.

Kom in actie!

Daarom is iedereen nodig om laaggeletterden te vinden en te overtuigen om in actie te komen. De organisaties die zich al aangesloten hebben zijn: de Bibliotheek, Gemeente Zoetermeer, stichting Piëzo, Vrijwilligerscentrale-Gilde SamenSpraak, VluchtelingenWerk, Junis-De Drie Ballonnen, het Langelandziekenhuis, Raad voor Ondernemend Zoetermeer, het Stadsmuseum, Taalpartners, Totaal Onderwijs, het Leerwerkloket, NL Educatie, Huiswerkbegeleiding, Taalent, Centrum voor Kunst en Cultuur & partners, Vierstroom Hulp Thuis, Kern Kinderopvang, ROC Mondriaan, stichting Lezen en Schrijven, OPOZ, MBO Rijnland en Humanitas.

Bijdrage leveren?

Isabelle Vugs (wethouder Zorg en Welzijn, gemeente Zoetermeer): ”Doordat zoveel organisaties in de stad meewerken, kunnen we steeds meer mensen helpen die moeite hebben met lezen, rekenen en digitale vaardigheden. Als je ziet wat we gezamenlijk de afgelopen jaren hebben bereikt in Zoetermeer, dat is ongelofelijk en dat belooft veel goeds voor de toekomst.” Denkt u of uw bedrijf hieraan ook een bijdrage te kunnen leveren of wilt u hierover van gedachten wisselen, neem dan contact op met Yvonne Polman van het Taalhuis in Zoetermeer ([email protected]).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen