Nationaal Videogame Museum opent deuren in Zoetermeer

Foto:

In het voormalig V&D-pand aan het Theaterplein te Zoetermeer opent later in het najaar het Nationaal Videogame Museum haar deuren. Het museum is de eerste in zijn soort dat zich specifiek richt op videogames, de geschiedenis ervan en de invloed op de maatschappij. Vanavond en morgen is er al een sneak preview in Halloweenstijl in aansluiting op de Halloweenwalk Zoetermeer.

Met een oppervlakte van ruim 2.000m2 wordt het Nationaal Videogame Museum ’the place to be’ voor iedereen die meer wil weten (én beleven) over de geschiedenis, maatschappelijke en culturele kant van videogames. Ook laat het museum haar bezoekers nu alvast de games van morgen ervaren. Gamers van jong tot oud zijn welkom om te spelen, te ontdekken, te leren en ervaringen online te delen.

Tijdsperioden

Het museum is opgebouwd in tijdsperioden: naast exposities worden ook letterlijk kamers ingericht die laten zien hoe de jeugd vroeger speelde, zoals bijvoorbeeld in een 70’s huiskamer en op een 90’s puberkamer. In het Game Lab kunnen gameontwikkelaars hun toekomstvisie op gamen tonen. Het museum huisvest daarbij de grootste traditionele arcade van de Benelux. Tijdens het eerste pilotjaar worden steeds meer belevingen toegevoegd.

Interactie en beleven

“Videogames is het medium geweest dat zien en horen (tv en radio) heeft omgezet naar interactie en beleven. Een museum dat zich op games richt moet dus ook een interactief belevingsmuseum zijn”, aldus Marinus Kuivenhoven, voorzitter van de stichting achter het museum. “Normaliter moeten musea interactieve elementen toevoegen om in trek te komen, zeker bij de jeugd. Maar bij ons is alles juist al interactief”, vult initiatiefnemer Hasan Tasdemir aan.

V&D-pand

De gemeente Zoetermeer staat achter het initiatief en heeft een belangrijke rol gespeeld in het beschikbaar maken van de locatie van het museum, het voormalige V&D-pand. Wethouder Paalvast: “De gamecultuur is net als Zoetermeer vanaf de zestigerjaren snel uitgegroeid naar een hoog niveau. Een Nationaal Videogame museum over deze nieuwe cultuur past daarom goed bij onze ‘new town’. Veel Zoetermeerders en bezoekers van buiten Zoetemeer zijn opgegroeid met de Arcade games en kunnen die historie nu herbeleven in onze stad.”

Naast de tijdlijn en exposities ontwikkelt het museum het komende jaar ook een kenniscentrum, een winkel voor gamecultuur en een internationaal podium voor gevestigde gameontwikkelaars en wil zij nieuw talent stimuleren.

Virtueel bezoek

Bezoek het museum alvast voordat het open is via de sociale kanalen of de website: www.nationaalvideogamemuseum.nl

FaceBook: www.facebook.com/NationaalGameMuseum/
@NationaalGameMuseum
Instagram: @NaVGMuseum
Twitter: @NaVGMuseum

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen