Expositie: ‘Ode aan de Beeldentuin’

Foto: Terra Projects / Foto: Fati Daut

Het Stadsmuseum gaat verhuizen naar een nieuwe locatie en de beeldentuin zal daardoor een andere functie krijgen. Kunstenaars Renée du Clou en Loulou Joolen brengen nu met hun werk een ‘ode’ aan de beeldentuin. De expositie is te zien van 30 september t/m 26 november en wordt georganiseerd door Terra Art Projects in samenwerking met het Stadsmuseum Zoetermeer.

Andere werkelijkheid

Loulou: “In het dorpscentrum ligt een prachtige oude tuin met hoge bomen, gras, een waterloopje, wilde en gecultiveerde plekjes en nog veel meer. Geweldig dat iedereen daar van de rustige sfeer en de stilte kan genieten en dat wij daar als kunstenaars nu iets mee mogen doen! De sfeer in de tuin met al het groen en de schaduwen ervaar ik als geheimzinnig. Ik voel iets van een andere werkelijkheid. De historie van deze plek, het voorbijgaan en stilstaan van de tijd.”

“Als bioloog ben ik opgeleid om de levende natuur waar te nemen en te onderzoeken. In mijn kunstwerken richt ik mij meer op mijn relatie met de natuur. Wat doet bijvoorbeeld een landschap met mij, hoe kan ik ernaar kijken, wat betekent natuur voor mensen, wat doen wij met de natuur, wat voor krachten werken hier?”

“De getoonde werken versterken het meditatieve karakter van de tuin. De tuin is een plaats om te kijken, na te denken over wat er is en wat het betekent. Wie er ooit was, maakt deel uit van de geschiedenis en van het heden. Met mijn beelden, zoals de wachters, de optocht van kleine mensjes en de natuurwezens, kijk ook ik naar de natuur en de al aanwezige beeldencollectie in deze tuin.”

De ‘mormels’ van de museumtuin

Renée du Clou maakte een aantal polyester beelden, die nu in de museumtuin wordt geëxposeerd. “Polyester is geschikt voor objecten die in de openlucht worden geplaatst”, aldus Renée. Uitdaging tot kritische reflectie en humor staan centraal bij het werk van de kunstenaar. “Mijn werk zet je aan het denken. Het is actueel geëngageerd en geeft een frisse, alternatieve blik op de wereld.” De ideeën van Renée ontstaan door de invloed van gebeurtenissen, haar omgeving en de mensen in haar leven. Dat wat haar maakte tot wie ze nu is.

In de museumtuin exposeert Renée onder andere een bonte mix aan dieren, wezens en ‘mormels’. Een voorbeeld is het ‘vogelvisdier’. Is het een vogel of is het een vis? De min of meer abstracte vorm van dit werk laat het over aan de fantasie. “Als soort is het wel een evolutionair boeiend beest”, vindt Renée. Het vogelvisdier is gemaakt met een draaiconstructie, zodat deze kan draaien in de wind. Langs het water van de museumtuin scheppen ook de drie moerasmormels een mysterieuze sfeer. Ze zijn eerder in Diepenheim geëxposeerd en werden gerestaureerd voor de expositie.

Praktische informatie

De expositie is te zien t/m 26 november. De beeldentuin is vrij toegankelijk. Locatie: Stadsmuseum Zoetermeer, Dorpsstraat 7, 2712AB Zoetermeer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen