Rutte: “We gaan naar een gedeeltelijke lockdown”

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

De coronacijfers lopen inmiddels al weken sterk op. De huidige maatregels moesten die terugbrengen, maar dat heeft niet gewerkt.

Omdat de huidige maatregelen niet voldoende worden nageleefd heeft het kabinet de maatregelen aangescherpt. Premier Rutte en minister De Jonge hebben deze aangekondigd tijdens de persconferentie op dinsdagavond 13 oktober. De maatregelen slaan vooral op plaatsen waar het risico op overdracht het grootst is. Door het aantal contactmomenten en reisbewegingen te beperken moet de verspreiding van het virus verminderd worden.

“We gaan naar een gedeeltelijke lockdown,” laat Rutte weten. “De maatregelen die we nu aankondigen gaan woensdagavond 22.00 uur in.”

Ze duren minstens twee weken, dan wordt gekeken of het werkt. Zo niet, dan gaan we van een gedeeltelijke lockdown naar een totale lockdown. Het gaat om de volgende maatregelen.

Afschalen van de zorg

Als de cijfers zo op blijven lopen als ze nu doen, dan wordt de zorg uitgesteld. Het zou erop neerkomen dat 3 van de 4 patiënten niet de nodige zorg kunnen krijgen. Belangrijke behandelingen en operaties kunnen niet doorgaan. En dat kan levensbedreigende situaties veroorzaken voor de mensen die deze zorg dringend nodig hebben.

“We willen dit niet nog een keer. Niet voor onszelf en niet voor mensen om ons heen,” aldus Rutte.

Groepen

Je mag thuis nog maar drie mensen per dag ontvangen. Doe je dat ’s ochtends in één keer? Dan is er de rest van de dag niemand meer welkom. Een huishouden heeft geen maximaal aantal personen. Maar ga je ergens naartoe met mensen van buiten je huishouden? Dan bestaat de groep uit maximaal 4 personen. Dit geldt voor zowel binnen- en buitenruimtes.

In binnenruimtes waar mensen zitten, geldt een maximum aantal personen van 30. Denk hierbij aan restaurants, theaters en bioscopen.

Het dagelijks leven

Al maanden geldt het advies; werk thuis, tenzij het echt niet anders kan. De overheid is in gesprek met werkgevers en vakbonden om dit ook daadwerkelijk te laten slagen. Voor het onderwijs verandert er in principe niets. Het onderwijs is te belangrijk voor verdere beperkingen.

Mondkapjes

Ook geldt sinds de vorige persconferentie het dringende advies om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes. Dat geldt nu ook voor jongeren vanaf 13 jaar. Zowel in publieke binnenruimtes, zoals winkels en bibliotheken, als in het openbaar vervoer.

In het voortgezet onderwijs, MBO en hoger onderwijs draagt iedereen een mondkapje buiten de les. Dus niet meer alleen op de middelbare scholen. Dit geldt voor de momenten waarop van lokaal wordt gewisseld, maar ook bij binnenkomst en in de kantine.

“We willen de slepende discussie hierover voor eens en altijd beslechten. We moeten dat wel juridisch goed regelen en dat gaan we ook zo snel mogelijk doen. Als dat klaar is, wordt een niet-medisch mondkapje verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar die zich verplaatst in een publieke binnenruimte. Dus bijvoorbeeld als je in de winkel bent, het theater of museum. In afwachting van het juridisch vastleggen van de mondkapjesplicht geldt een dringend advies.”

Horeca

Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten de deuren. Afhalen blijft wel mogelijk. Een uitzondering op deze regel zijn uitvaartcentra, luchthavens voorbij de security check en hotels voor eigen gasten. Locaties met een gecombineerde functie sluiten het horecagedeelte.

Geen koopavond en alcohol

Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20.00 uur en de koopavonden worden afgeschaft. Levensmiddelenwinkels mogen wel langer openblijven. Daarbij is er vanaf woensdagavond ook een alcoholverbod tussen 20.00 en 07.00 uur. Dit geldt voor de verkoop én het nuttigen van alcohol in de buitenruimte. Dit verbod geldt overigens ook voor drugs.

In de detailhandel worden afspraken gemaakt over het strikt naleven van protocollen. Als het te druk wordt, of de basisregels worden niet nageleefd, dan kan (een deel van) een locatie gesloten worden. De handhaving wordt dus aangescherpt.

Evenementen

Alle evenementen zijn verboden. Van openluchtconcerten en buurtbarbecues, tot kermissen en nog iets. Hiermee worden contactmomenten en reismeters vermeden.

Maar ook hier zijn uitzonderingen. De onderstaande evenementen mogen wel doorgaan:

  • Markten voor levensmiddelen
  • Beurzen en congressen
  • Bioscopen en theaters
  • Wedstrijden
  • Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties

Op zogenaamde doorstroomlocaties, zoals bibliotheken, musea en monumenten, geldt dat bezoekers moeten reserveren. Die reservering gebeurt per tijdvak. De uitzondering hiervoor zijn winkels en markten.

Sport

Sporten is vanaf woensdagavond beperkt mogelijk. Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op anderhalve meter afstand. Doe dit individueel of in teamverband met niet meer dan 4 personen. Wedstrijden zijn ook niet toegestaan. Uiteraard zijn ook hiervoor uitzonderingen gemaakt.

  • Topsporters met status in aangewezen locaties (zoals Papendal)
  • Voetballers, inclusief overig personeel in hun bubbel, van de Eredivisie en Eerste divisie
  • Voor kinderen tot 18 jaar zijn er weinig beperkingen. Zij mogen sporten in teamverband en wedstrijden onderling spelen met teams van eigen club. Naast de sportkantines gaan ook de douches en kleedkamers op slot.

Reizen

De herfstvakantie staat voor de deur en dus moet daar ook op geanticipeerd worden. De oproep is om zo min mogelijk te reizen. Ga je toch op vakantie in eigen land? Blijf dan zoveel mogelijk op je vakantie adres en beperk het aantal uitstapjes. Vermijd sowieso de drukte en neem een mondkapje mee voor als je de deur uit moet.

Ga je op vakantie naar het buitenland? Volg dan de reisadviezen van Buitenlandse Zaken op. Reis niet naar landen met een oranje of rood reisadvies. En let goed op, want het zijn er aardig wat.

Oproep

En zoals altijd sluit premier Rutte de persconferentie af met een oproep. “Het is aan ons. Het is aan ons allemaal. Wees niet die eigenwijze persoon die de randjes van de regels opzoekt. Wees die realistische Nederlander die opstaat en zijn verantwoordelijkheid neemt als het erop aankomt. En dat is nu.”

Routekaart

De Jonge laat weten dat de cijfers in de afgelopen twee weken verdubbeld zijn. “Dat is hoe exponentiële groei eruit ziet. En als we zo doorgaan, verdubbelen de cijfers de komende twee weken weer. Met alle gevolgen van dien,” zegt hij. “En we merken allemaal de gevolgen van dit virus. In de samenleving, de economie en onze vrijheid. Er staat de komende tijd veel op het spel, de cijfers moeten dan ook dalen. Want we zijn pas echt veilig als er een vaccin is. Maar dat is pas op z’n vroegst in de eerste maanden van 2021.”

Om te zorgen dat iedereen weet welke maatregelen er wanneer genomen moeten worden is er een routekaart gemaakt. Met deze routekaart kan er gericht ingegrepen worden. “We zitten nu in de categorie ‘zeer ernstig’ en dus gaan we in gedeeltelijke lockdown. Dat moet voor zeker vier weken en over twee weken wordt de balans opgemaakt. Werkt het niet? Dan moeten we in totale lockdown.”

Wil je de hele routekaart bekijken? Dat doe je hier: routekaart_coronamaatregelen_1310

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen