De reden waarom je hypotheek niet kan meeverhuizen lees je hier

Foto: Pixabay.com

Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat het meenemen van je huidige hypotheek voorwaarden niet altijd geaccepteerd wordt door verschillende banken.

Bij het kopen van een nieuw huis, is het meestal mogelijk om je huidige hypotheek voorwaarden mee te nemen naar de nieuwe woning. Dit heet de meeneemregeling of verhuisregeling hypotheek. Met deze regeling kan je de bestaande hypotheekrente, maandlasten en hypotheekvoorwaarden van je huidige huis mee nemen naar een nieuwe woning. De rente en looptijd lopen dan door. Mensen maken steeds vaker gebruik van de verhuisregeling hypotheek omdat de rente, in vergelijking met hypotheken die tussen 2017 en 2021 zijn afgesloten snel oploopt. Dit kan honderden euro’s per maand schelen. Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat banken niet altijd mee werken met deze regeling. Vereniging Eigen Huis eist nu dat dit verandert. Een hypotheek meenemen is vooral voordelig als je een lage rente hebt afgesloten en de huidige rente hoger is. Helaas is dit nu vaak toch niet mogelijk blijkt uit het onderzoek, ondanks dat de mogelijkheid in de voorwaarden van de banken staat.

Veel banken wijzen de aanvraag nu af als er een resterende rentevaste periode van 10 jaar of minder is én als de koper maximaal moeten lenen voor de aankoop van de nieuwe woning. De reden: als de rentevaste periode korter is dan 10 jaar, moeten banken bij de beoordeling van de hypotheekaanvraag uitgaan van een fictieve rente van 5% (vastgesteld door toezichthouder AFM). Daardoor kan de klant opeens minder lenen dan wanneer het bestaande rentecontract wel kan worden voortgezet. Op het moment dat de oude hypotheekvoorwaarden niet meegenomen kan worden naar het nieuwe huis, is het niet voor iedereen aantrekkelijk of mogelijk om een nieuw huis aan te schaffen. De rente kosten kunnen namelijk erg oplopen, je kan dan makkelijk honderden euro’s per maand meer kwijt zijn aan hypotheekkosten. Het is dus slim om vóór er concrete plannen om een nieuw huis aan te schaffen zijn je al te verdiepen in de mogelijkheden met betrekking tot het meenemen van de huidige hypotheekvoorwaarden en voornamelijk hoe de partij waar jij je hypotheek hebt afgesloten daar mee omgaat. Het is ook verstandig om voor de zekerheid in de nieuwe koopovereenkomst een langer voorbehoud van financiering op te nemen.

Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis komt naar voren dat de voorwaarden van de verschillende hypotheken erg uiteen loopt. Bij sommige geldverstrekkers moeten klanten aangeven dat ze de hypotheekrente willen meenemen vóór dat ze hun oude hypotheek aflossen, bij andere hoeft dit pas later. Maar ook de verkoop van het oude huis doet er toe. Bij sommige geldverstrekkers mogen klanten hun rente meenemen als de oude woning nog niet verkocht is, bij andere geldverstrekkers mag dit weer niet. Verder moet er ook goed gelet worden op de maximale termijn tussen het aflossen van de oude hypotheek en het ondertekenen van de nieuwe hypotheekakte.

Rentemiddeling is een oplossing die sommige geldverschieters als ING, Aegon en Woonfonds al aanbieden. Maar bij andere banken is dit (nog) niet mogelijk. Karsten Klein, directeur belangenbehartiging Vereniging Eigen Huis: ”Het is kwalijk dat de meeste banken in deze situaties nalaten om klanten te helpen met een voordeliger rentecontract, terwijl dat met rentemiddeling binnen de regels heel goed mogelijk is.” [Dit is een quote, is het oke als die erin staat? Direct gekopieerd uit het persbericht] Het is belangrijk om tijdens de aanvraagperiode zelf ook goed op te letten of de procedure wel goed verloopt. Uit het onderzoek van Vereniging Eigen Huis komt naar voren dat veel geldverstrekkers hun acceptatieproces en de afhandeling daarvan niet op orde hebben. Het gaat dan om medewerkers die niet op de hoogte zijn van de precieze voorwaarden van de verhuisregeling en een lange aanvraag duur omdat de systemen niet op orde zijn. Vereniging Eigen Huis roept geldverstrekkers op dit zo snel mogelijk op te lossen.

Bron: EZ Press

(advertorial)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen