Robots in de Medische Industrie

Foto: Awiseco AB

Als we denken aan robots, zien we deze vaak in de grote productiehallen staan. Hier tillen zij zware objecten en lassen of schroeven zij dingen in elkaar. Toch zijn robots tegenwoordig ook op medisch gebied steeds flexibeler inzetbaar. In dit artikel kijken we er verder naar!

De industriële automatisering is dus niet alleen in de grote productiehallen te vinden, maar verovert ook steeds sneller de medische wereld. Ook in de operatiekamer zijn er namelijk talloze voordelen van een robot. Denk bijvoorbeeld maar aan de precisie die een dergelijke robot met zich meebrengt, zélfs na al 8 uur gewerkt te hebben. Vooral dit is een steeds groter wordend probleem. De artsen draaien lange dagen en voeren soms meerdere operaties op een dag uit. Hierbij kan de vermoeidheid natuurlijk een belangrijke rol gaan spelen, wat het gevaar voor een patiënt sterk kan verhogen.

De systemen die op dit moment op de markt zijn, zijn enorm divers. Dit is sterk afhankelijk van het doel waarvoor de robot gebruikt gaat worden. Zo zijn er industriële robots beschikbaar met meerdere armen om zo complexe operaties uit te voeren. Er zijn ook robots beschikbaar die niet groter zijn dan een blikje frisdrank.

Dit biedt natuurlijk grote voordelen voor operaties die uitgevoerd worden. Een arts kan zelfs ingrijpen als dat nodig is, maar heeft ook veel meer tijd om de vitale functies van een patiënt nauwlettend in de gaten te houden. Daarnaast zijn er minder artsen of assistenten nodig voor een operatie en kan een operatie vaak sneller uitgevoerd worden. Zeker in een tijd waarin het medische personeel sterk onder druk staat, zouden dit welkome oplossingen zijn voor de ziekenhuizen en voor de zorg.

Een kleine kanttekening hierin is wel dat de aanschaf van deze apparatuur erg kostbaar is. Het is voor ziekenhuizen dan ook belangrijk om een goede inschatting te maken welke apparatuur voor hen van belang is en ook echt voordelen gaat bieden.

Naast het verhelpen van problemen in de operatiekamer, kan een robot ook een belangrijke rol spelen bij de opleiding van nieuwe artsen. We hebben het dan niet over een robot die daadwerkelijk operaties uitvoert, maar juist over een robot die eruitziet als een jongen of meisje en zich ook zo gedraagt. Dit hebben onderzoekers en ingenieurs van Gaumard Scientific namelijk voor elkaar gekregen.

Deze robot is namelijk in staat om zich dusdanig te gedragen dat artsen en verpleegkundigen in opleiding bepaalde tests kunnen uitvoeren om de gezondheid van de robot te toetsen. Daaronder valt bijvoorbeeld het meten van de bloeddruk, het monitoren van de ademhaling en het controleren van de pols. Tijdens het uitvoeren van dergelijke handelingen is de robot in staat om te reageren op de handelingen die worden uitgevoerd. Zo kan er een schrikreactie nagebootst worden wanneer de robot met een naald wordt geprikt. De robot is zelfs in staat om een anafylactische shock na te bootsen.

Voor opleiders en docenten is het dan ook veel gemakkelijker om objectief te kunnen beoordelen of een verpleegkundige in opleiding de opdracht juist uitvoert. Ook heeft de robot een ingebouwde microfoon zodat de docent de student kan coachen tijdens het uitvoeren van de handeling.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen