Primeur: Bezoekers tellen met lasertechnologie

Foto: De Bibliotheek Zoetermeer

Op maandag 25 mei beleefde Bibliotheek Zoetermeer in haar hoofdvestiging het Forum een primeur: als eerste bibliotheek in Nederland nam de bibliotheek een 100% AVG-proof systeem in gebruik om het aantal bezoekers te tellen.

Insightz, retail technology specialist uit Breda, installeerde bij de ingang lasersensoren waarmee feilloos het aantal binnenkomende en uitgaande bezoekers wordt geregistreerd.

Op een groot display bij de ingang kunnen bezoekers zien hoeveel mensen er op dat moment in de bibliotheek zijn. Raymond Sestig, oprichter van Insightz, licht de unieke technologie toe: “Insightz heeft al een tijd geleden het meten met camerasystemen vaarwel gezegd, omdat we niet kunnen garanderen dat dit geaccepteerd wordt als AVG-proof door de Autoriteit Persoonsgegevens. Onze lasersensoren zijn dat wél honderd procent, dus daar ligt onze focus. Bezoekers worden geteld zonder dat er ook maar enige vorm van inbreuk op hun privacy gedaan wordt.”

Veiligheid van personeel en bezoekers zo goed mogelijk waarborgen

De lasersensoren meten precies het aantal bezoekers, er hoeft geen rekening gehouden te worden met een eventuele foutmarge. “Erg belangrijk voor de bibliotheek”, zegt bibliotheekmanager Kevin de Kok. “We willen zelf over exacte bezoekersaantallen kunnen beschikken en de bezoeker in deze coronatijd kunnen garanderen dat het aantal aanwezigen dat op het display buiten wordt aangegeven ook klopt.”

Bibliotheek Zoetermeer ziet het toepassen van de lasertechnologie van Insightz niet alleen als het ideale middel om zelf in de gaten te houden hoe druk het is binnen, maar ook om de bezoeker die buiten staat een keuze te geven.

De Kok licht toe: “Voor ons als bibliotheek is dit de perfecte manier van meten, aangezien ons pand een beetje onoverzichtelijk is en een visuele surveillance door medewerkers onbegonnen werk is. Door ook de bezoeker die aankomt bij de bibliotheek vooraf te informeren over het aantal bezoekers dat zich binnen bevindt, kunnen we lastige situaties voorkomen. Men weet vooraf of er nog ruimte is om zich bij het gezelschap binnen te voegen, er hoeft dus niemand die al binnen is weggestuurd te worden. Tevens kan de bezoeker zelf beslissen bij welke bezoekersaantallen hij of zij het nog prettig vindt om zich bij het aanwezige gezelschap te voegen. Voor de één is gevoelsmatig 30 personen al een probleem, een ander vindt het niet erg om bezoeker nummer 150 te zijn. Dat is dan ook meteen het maximumaantal mensen dat wij nu toelaten.”

Niet over één nacht ijs gegaan

De reden dat Forum Zoetermeer heeft gekozen voor Insightz lasertechnologie is tweeledig. “Enerzijds waren we al bekend met de werkwijze van Insightz bij eerdere projecten die we met hen gedaan hebben, anderzijds heeft Insightz de goedkeuring van de gemeente gekregen vanwege het feit dat zij 100% AVG-proof werken”, schetst De Kok.

“De klanten reageren positief en zijn volgens De Kok bijna allemaal onder de indruk van de gastvrijheid en service die Forum Zoetermeer op deze manier biedt. “Dat Insightz snel kon handelen en we al op de eerste dag dat we weer open mochten het systeem in werking konden zetten is natuurlijk de kers op de taart”, zegt De Kok tot besluit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen